A fiatal felnőttel leválási nehézségei, avagy „anyanemár…”

Családterápia során a minket felkereső családoktól általában már az első alkalommal tájékozódhatunk arról, hogy éppen melyik családi életciklusban zajlanak a mindennapjaik és gyakran az is kiderül, hogy a nehézségeik ehhez kapcsolódnak.

Mit is jelent a családi életciklus és melyek azok a problémák, amelyek egy-egy adott szakaszban felmerülhetnek? 

Ha a család fogalmát szeretnénk definiálni, segítségül hívhatjuk azt a tudományos meghatározást, amely „természetes módon, több stádiumon keresztül, dinamikusan fejlődő egységként tekint a családra. Olyan rendszerként, ami a sajátos szerveződésén belül folyamatos változásban van, mégis biztosítja a benne élők számára a folytonosságot.”

Normatív krízisek

A különböző életesemények, mint például a házasságkötés, az első-, második- vagy ikergyermekek születése, a serdülőkorba lépés, az önállósodás, a kirepülés a családból, a nyugdíjba vonulás vagy a társ elvesztése, mind-mind nagyfokú alkalmazkodásra, komoly változásra késztetik a családot. Lezárul egy időszak és egy másik kezdődik, amiben új szerepek, azokhoz kapcsolódóan pedig új feladatok jelennek meg, ezek új kihívások elé állítják a családtagokat. Ilyenkor a család igencsak sebezhető, hiszen mindenki másként éli meg a változást és nem feltétlenül egyidőben vagy azonos tempóban reagálnak a család tagjai a változóban lévő életükre, illetve egymásra. 

A sikeres megoldásokhoz szükség van nagyfokú rugalmasságra, így alapesetben ezek a változások csak átmenetileg borítják fel a korábbi rendet. Kialakul egy újfajta egyensúly, amit még képes a család jól szabályozni, amiben mindenki megtalálja majd az új helyét. Ez persze nem szokott minden esetben zökkenőmentesen történni. Hol rövidebb, hol hosszabb idő alatt szerveződik újra egy család. Ezek az életciklus váltások normális jelenségek és csak átmeneti krízis időszaknak tekinthetőek, ami után egyfajta állandóság következik a következő váltásig. A változás néhol kevesebb, de inkább több feszültséggel, stresszel jár együtt és az is előfordulhat, hogy nem sikerül kialakítani az új stabilitást, ami negatív következményekkel jár a családtagok számára.

Mi történik, ha nem sikerül ezeket megoldani?

Az önálló élet megkezdését akadályozhatja a szülő

Például az, hogy egy fiatal felnőtt elköltözése az eredeti családjától nem, vagy csak nagyon nehezen, esetleg komoly konfliktusok árán történik meg, mert túlságosan fogják még a szülők a kezét. Nem engedik valódi módon felnőni, önállósodni. Főznek rá, mosnak rá, ügyes-bajos dolgait intézik, van kulcsuk a „gyerek” lakáshoz, ahol és kitakarítanak. Érdemes ilyenkor a határokat újra definiálni a családban, hiszen már nem önállótlan kisgyermekről van szó, akiről a szülőknek kell gondoskodni az élet alapvető területein. Nem mindig könnyű a szülőnek a korábbi kontrollt elengedni, sokszor győz az „ő mindig az én gyerekem marad” hozzáállás a szülő részéről.

A párválasztást is nehezítheti a szülő

Ha a szülő nehezen fogadja el vagy kifejezetten ellenzi a fiatal párválasztását – akár nyíltan, akár nem – ez további összeütközést generálhat a családban. Lehetséges, hogy a szülők nem találják elég ilyennek, vagy olyannak a párjelöltet, miközben esetleg megfeledkeznek róla, hogy nem nekik kell választaniuk. Az is gyakori, hogy úgy érzik, meg kell védeniük gyereküket egy esetleg rossz kimenetelű párkapcsolattól, vagy egy csalódástól. De hát csalódások, kudarcok nélkül nincs fejlődés, ezek szükségesek ahhoz, hogy valaki kompetens felnőtté váljon. Így nemcsak egy kudarctól, hanem egyben a fejlődéstől is „megvédik” a gyereküket.

Kapunyitási pánik?

Kicsit más bonyodalmakat okoz, ha a fiatal nem meri elhagyni a szülői házat, pedig a szülő mindent megtesz ennek érdekében, ez az un. ’kapunyitási pánik’, ami az utóbbi években egyre gyakoribb jelenség. Megriadhat a nyakába szakadó önállóságtól, a fokozott felelősségvállalástól. Ilyenkor mindent elkövet, hogy maradhasson, akár egy újabb iskolába is beiratkozik, csak még élvezhesse a szülői otthon melegét és kényelmét, a szülők gondoskodását. Így viszont igen könnyen beragadhat az eredeti családjába. Itt nem a gazdasági körülmények miatti kényszerű együttélés kizárólag az, ami a leválást lassítja, hiszen nem könnyű lábra állni és stabil egzisztenciát teremteni, szülői támogatás nélkül. Ebben az esetben valamiféle érzelmi elakadás is feltételezhető a háttérben, ami akadályozza a fészek elhagyását. 

Általában elmondható, hogy érdemes kicsit tágabbra nyílt objektívvel szemlélni ezeket a jelenségeket és a családdal közösen terápiára jelentkezni, hiszen a változás mindenkire kihat és a közös munka során segítséggel mindenkit érintő és mindenki számára elfogadható, új megoldásokat találhatnak a családok a továbblépéshez, annak érdekében, hogy mindenki a helyén legyen és a szükséges fejlődést ne akadályozza semmi.

A jelentkezés menete:

=

1

Töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, amit az alábbi gombra kattintva érhet el. Az űrlap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel.

=

2

Az űrlap elküldése után egy rövid kérdőívet küldünk e-mailben. Annak visszaküldése után hamarosan jelentkezünk telefonon és egyeztetünk Önnel megfelelő időpontot a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

R

3

Az első találkozás során a problémáról és a módszerről besélgetsünk, célunk, hogy a 2-3. alkalom végére megkössük azt a „szerződést”, ami mentén a közös munka során a változásokért dolgozunk és amelyben az idői keretekben is magállapodunk.

Bővebb információk >>

További olvasnivalók:

Mikor segíthet a család- és párterápia?

Miért hatékony és miben más?

A rendszerszemléletű család- és párterápia az 50-es években született meg az USA-ban a kibernetika bázisán. A pszichológiatudomány terén pedig elsősorban a pszichoanalízis, a csoportterápia és a kommunikációelméleti kutatások alapozták meg. A módszer rövid idő alatt  vált népszerűvé és elterjedtté, nem véletlenül. A XX. század második felében már széles körben használták Európában és a világ minden részén. Magyarországon a nyolcvanas évek óta érhető el.

Tovább olvasom...

 

Párkapcsolati féltékenység – hárman a kapcsolatban: Én, Ő és a Zöld szemű szörny

A „zöld szemű szörny” kifejezés hallatán talán elsőre mindenkinek a párkapcsolati féltékenység jut eszébe, miközben a féltékenységet átélhetjük testvéri, szülői, baráti, vagy akár munkahelyi kapcsolatokban is. Gondoljunk csak arra, hogy gyerekként egy testvér érkezése, vagy az elvált szülők új párkapcsolata milyen félelmeket és viselkedésváltozásokat hozhatnak a gyerekek életébe. Most azonban maradunk mi is a párkapcsolatnál, az itt megjelenő féltékenység témáját járva körül.

Tovább olvasom...

 

Párkapcsolati bántalmazás – gyermekkori gyökerek

A családon belüli erőszak áldozatainak segítése fontos társadalmi feladat. A közeli hozzátartozók közötti verbális, fizikai vagy akár szexuális bántalmazás számos személy életét keseríti meg nap mint nap. Ebben a cikkben a párkapcsolati bántalmazás témájával foglalkozunk, kiemelt fókusszal az áldozatokra, a gyermekkorban átélt bántalmazás és elhanyagolás hosszútávú hatásaira, és az áldozatok megsegítésének lehetséges módjaira.

Tovább olvasom...

 

„Már megint mit csináltál?” – ez volt anyám első kérdése, mikor a férjem eltörte a karom

Fogvatartóik iránt hálát érző túszok. Az őket bántalmazó családtaghoz ragaszkodó nők és gyerekek. Van-e közös bennük? Állhat-e ugyanaz a lélektani jelenség a háttérben? A Stockholm-szindrómáról és az úgynevezett traumatizált kötődésről beszélgettem két pszichológus szakértővel.

Tovább olvasom...

 

A párkapcsolat fejlődési szakaszai, avagy tánc tandemen

Amikor két ember találkozik és a szerelemük fellángol, mindketten csodás élményekkel gazdagodnak. Az idő előrehaladtával azonban változásokat érzékelhetnek a saját, vagy a másik viselkedésében és a párkapcsolatban. Fontos tisztában lenni azzal, hogy menet közben átalakulásokon, fejlődési szakaszokon megy keresztül minden párkapcsolat és idővel feltűnőbbé válhatnak a különbözőségek. Olyan konfliktusok jelenhetnek meg, amelyek felbukkanásától megijedhetnek, hiszen „idáig minden olyan szép és könnyű volt”.

Tovább olvasom...

 

Családi életciklusok, családterápia

A fiatal felnőttel leválási nehézségei, avagy “anyanemár…”

Családterápia során a minket felkereső családoktól általában már az első alkalommal tájékozódhatunk arról, hogy éppen melyik családi életciklusban zajlanak a mindennapjaik és gyakran az is kiderül, hogy a nehézségeik ehhez kapcsolódnak.

Mit is jelent a családi életciklus és melyek azok a problémák, amelyek egy-egy adott szakaszban felmerülhetnek? 

Ha a család fogalmát szeretnénk definiálni, segítségül hívhatjuk azt a tudományos meghatározást, amely „természetes módon, több stádiumon keresztül, dinamikusan fejlődő egységként tekint a családra. Olyan rendszerként, ami a sajátos szerveződésén belül folyamatos változásban van, mégis biztosítja a benne élők számára a folytonosságot.”

Tovább olvasom...