Rendszerszemléletű családterápia

MOST ONLINE IS ELÉRHETŐ!

Rendszerszemléletű családterápia

MOST ONLINE IS ELÉRHETŐ!

Mit érdemes tudni a családterápiáról?

A család- és párterápia fókuszában a személyek közötti kapcsolati sajátosságok és működések állnak. A rendszerszemléletű megközelítés a családot, vagy a párt tekinti a konfliktusok és az egyéni elakadások keletkezési helyének, ezért a terápiás beavatkozás helyének is. A családterápiás gyakorlatban az egyénnél megjelenő pszichés tünet a család egészének működése tükrében értelmezendő. Azaz az egyéni problémát, a családi- vagy párkapcsolati konfliktusokat, krízisket a család, vagy a pár közösen „hozza létre”. A terápia ezért a konfliktusok és problémák gyökerét a kapcsolatokban – a családban, a párnál – keresi és ott is igyekszik változást létrehozni. Változást az élmények átélésének és feldolgozásának módjában, és a viselkedésben. A terápia a jelenre fókuszál, nem keres „hibásokat”, de felismeri és igyekszik korrigálni a múltbeli történések, a kommunikációs és kapcsolati minták hatásait. Fontos a hibáztatás-mentes, közös felelősségvállalás, hiszen a családtagok a saját életük legjobb szakértői, az ő erejük adja a változás erejét.

Mikor ajánljuk?

Családterápiát ajánlunk azokban az esetekben, amikor a gyerekeknél jelentkeznek különféle problémák, viselkedési-, szociális-, vagy tanulási zavarok, kamaszkori krízisek, vagy bármelyik családtagnál organikus okokra nem visszavezethető testi, fizikai tünetek. Számos kutatás igazolta, hogy különösen hatékony a családterápia az evészavarok kezelésében.

Ha ezeket észlelik a szülők, érdemes gyermekpszichológushoz fordulni

A gyermekek folyamatosan változnak, az újonnan tanultak és tapasztaltak fényében fejlődnek, formálódik személyiségük. Ha ez a természetes fejlődési folyamat elakadhat, érdemes gyermekpszichológus segítségét kérni. Így biztosítható, hogy a megfelelő módszerek (szülőkonzultáció, terápia, fejlesztés stb.) alkalmazásával a gyermek fejlődése biztosított legyen.

Gyermekkorban ez az elakadás számos formában mutathatja meg magát. Az alábbiakban (a teljesség igénye nélkül) néhány olyan gyakori jelenség, amelyek jelentkezése esetén érdemes szakember segítségét kérni.

Tovább olvasom

A családterápia hatásos és szükséges lehet gyerekvállalásból, gyereknevelésből adódó problémák, konfliktusok kezelésére. Különleges élethelyzetekben is indokolt, mint örökbefogadás, válás előtt és után, mozaikcsalád létrejöttekor, betegség, haláleset, gyász esetén. A családterápia nem helyettesítője a mediációnak a válási folyamatban, míg előbbi a családterapeuták, utóbbi a mediátorok feladata.

Végül, de nem utolsósorban életciklus váltásoknál is kiváló választás lehet a módszer: például iskolakezdésnél, vagy a gyerekek kirepülése nyomán felálló új helyzetben.

Minél előbb kezd bele egy család helyzete megjavításába, annál nagyobb eséllyel sikerülhet helyrehozni, örömforrássá és támogatóvá, konstruktívvá tenni a családot.

Mi történik a családterápiás üléseken?

A család- és párterápia során jellemző a családterapeuta, vagy párterapeuta fokozottabb aktivitása, a kliensek „megmozgatása”, aktivizálása a hagyományosnak számító beszélgetésen túl. Gyakran alkalmazunk különféle non-verbális technikákat, például szoborépítést, dramatikus elemeket, más játékos feladatokat, vagy a képzeletre, a megtapasztalásra, az átélésre irányuló aktivitásokat. Ennek célja, hogy a „fejjel” megválaszolható kérdéseken túl a klienseket új élmények átélésén keresztül segítsük a problémájuk átlátásában és megoldásában, új kommunikációs formák és viselkedések kipróbálásában. Ezért adunk rendszeresen otthoni feladatokat is.

A család- és párterápiás folyamatot két családterapeuta, illetve párterapeuta kíséri a lelki folyamatok komplexitása miatt. Az ülések időtartama két egyéni konzultáció hosszú, 2×50-55 perc és kéthetente kerül sor a találkozásokra.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

Gyakran ismételt kérdések

Minőségpolitika, hitelesség

A klinikai szakpszichológia a modern egészségügyi ellátás szerves részét képezi. A rendelő minőségügyi célkitűzése a bizonyítottan hatásos kezelés biztosítása a kliensek számára, a velük való partneri viszony kialakítása a kezelési folyamat során (beleegyezési nyilatkozat). Ha a beteg állapota vagy állapotának védelme indokolja orvosi konzultációt veszünk igénybe.

A magas minőségű, professzionális munkavégzést kiképző pszichoterapeuta szupervízoraink által vezetett rendszeres szupervízió és pszichológusaink számára szervezett esetmegbeszélő csoportjaink biztosítják.

Egészséges vagyok, de problémám adódott...

Sokakban él a tévhit, hogy a pszichológus csak betegekkel foglalkozik. Ez nem így van. Egészséges, általában alkalmazkodni tudó emberek is fordulnak pszichológushoz, ha valamely életterületen jelentkező problémával elakadtak, krízishelyzetben vannak, vagy emberi kapcsolataikban változásra vágynak, illetve önismeretükön szeretnének dolgozni. A pszichológussal való közös munka lehetőséget ad a gondolatok, érzések megértésén keresztül a nem tudatos működések feltárására és ezáltal a változás elérésére.

Titokban maradnak az adataim?

Az adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezeljük. A pszichológusok titoktartási kötelezettség betartásával végzik munkájukat és erről tájékoztatják a klienseket is, valamint az egészségügyi dokumentáció megismeréséhez való jogukról. A dokumentáció biztonságos, jogosulatlan személyektől elzárt tárolása biztosított a rendelőben.

Mi történik a pszichológiai vizsgálat során?

Az első interjú során, ami több alkalmat is igénybe vehet, megfogalmazásra kerül a probléma és közösen körbe járjuk a terápiás munka szempontjából fontos témákat (életút, meghatározó élmények, kapcsolatok stb.) is. A szakember által javasolt tesztekkel és vizsgáló eljárásokkal további jellemzők kerülhetnek felmérésre. A felmérési szakasz végén a pszichológus visszajelez az eredményekről és javaslatot tesz a terápiás munka formai és idői kereteire. A közösen kitűzött terápiás cél függvényében dől el, hogy néhány alkalmas pszichológiai konzultáció vagy hosszabb, folyamatos lélektani munka által érhető el a kívánt változás.

Mennyire képzettek a rendelő pszichológusai?

A rendelőben dolgozó munkatársak magasan képzettek: végzett szakpszichológusok, vagy klinikai szakpszichológus jelölt státusszal rendelkeznek. Többféle módszerspecifikus képzésben (pl.: családterápia, pszichodráma, művészet és szocioterápia, induviduálpszichológia sématerápia stb.) képzett vagy képződő szakemberek. A pszichológiai tevékenységet kiképző pszichoterapeuták rendszeres szupervíziója mellett végezzük.

Ide kattintva megismerkedhet munkatársainkkal.

Milyen hosszúak a terápiás ülések?

A felnőtt pacienseket általában heti rendszerességgel 50 percben fogadjuk hétfőtől péntekig. A pár- és családterápiák kéthetente 90 percben hétfőtől péntekig, a gyerekterápiák a gyermekek életkorának megfelelő időtartamban és gyakoriságban zajlanak hétfőtől péntekig, amit a terápiát vezető pszichológus határoz meg. A csoportos terápiákat, workshopokat típusuktól függően hét közben és hétvégén is tartjuk.

Helyszín, megközelíthetőség

I. Mészáros utca:
1016 Budapest, Mészáros u. 10., 1. emelet, 3. ajtó. 
Kapucsengő: 3

XII. Böszörményi út:
1126 Budapest, Böszörményi út 3/d., földszint
Kapucsengő: 3

Megközelíthetőség

Kapcsolódó tünetek és kezelési módszerek
állandó rosszkedv
álmatlanság
alvászavar
autogén tréning
bipoláris affektív zavar
bipoláris depresszió
bipoláris zavar
családi konfliktusok
családi problémák
depresszió
dinamikus terápia
életközepi válság
életvezetési problémák
EMDR terápia
generalizált szorongás
hangulatingadozás
hangulatzavar
kiégés
kognitív viselkedésterápia
öngyűlölet
önismereti zavar
párkapcsolati konfliktusok
párkapcsolati problémák
pszichodinamikus terápia
relaxációa terápia
stressz
stresszkezelés
szeretetképtelenség
szorongás
válás utáni depresszió