Mi az a sématerápia?

A sématerápia egy Jeffrey E. Young által kidolgozott integratív módszer, mely egyesíti a kognitív viselkedésterápia, a tárgykapcsolatelmélet, a dinamikus terápia, a hipnoterápia és a gestalt elméletét és módszereit. Bár táplálkozik a kognitív viselkedésterápia alapjaiból és eszközeiből, kiegészítette azt a gyermek-és serdülőkori eredetű problémák feltárásával, imaginatív technikákkal és emellett nagy hangsúlyt fektet a terapeuta-kliens kapcsolatra és a maladaptív megküzdési módokra. De mit is jelent ez pontosan és mik a sématerápia alapelvei?

A sématerápia alapelvei

Mint a legtöbb terápiás megközelítésnek, a sématerápiának is alapja a pozitív és nyitott terápiás kapcsolat. Erre a pozitív kapcsolati alapra épülnek a terápiás megközelítés alappillérei vagy központi témái, elméletei melyek a következők: Alapvető szükségletek, Sémák, Megküzdési stílusok és az úgynevezett Mód Modell. Tehát, amennyiben a sématerápiára úgy gondolunk, mint egy házra, akkor a pozitív és nyitott terápiás kapcsolat a ház alapja, tartóoszlopai a fent felsorolt elméletek, és a ház teteje maga a sématerápia. Jelen írásban az alapvető szükségleteket tekintjük át. Olyan szükségletekről beszélünk ilyenkor, amik minden emberi lény alapszükségletei, ezek mindenkiben megtalálhatók kortól függetlenül.

Alapvető szükségletek

Az első alapvető szükséglet az egzisztenciális vagy fiziológiai szükségletekre vonatkozik. Nevezhetjük úgy is, hogy a biztonság és egészség szükséglete. Azaz, olyan elemi szükségletekre gondolunk ilyenkor, mint a létezéshez elengedhetetlen alapok (pl. az evés, ivás, levegő, alvás stb.). Emellett, ebbe a kategóriába tartozik a biztonságérzet is. Mindenkinek szüksége van rá, hogy úgy érezze, fizikailag biztonságban van és megvédik őt a veszélyektől.

A második kategóriába az érzelmi- vagy pszichológiai szükségletek tartoznak. Itt olyan szükségletekre gondolunk, melyek az élet fenntartásához nem közvetlenül szükségesek, azonban pszichológiai vagy érzelmi szempontból legalább olyan nagy jelentőséggel bírnak egy ember életében.

Ilyen alapvető szükséglet a biztonságos kötődés, ami egy olyan stabil szeretetkapcsolat, mely a közösség egy, vagy több tagjával alakul ki (általában a szülők/elsődleges gondozók a gyermek elsődleges kötődési személyei).

Szintén fontos alapszükséglet az autonómia. Ez a szükséglet a másoktól való függetlenségre vonatkozik, ami lehetővé teszi, hogy az egyén úgy érezze, nem passzív résztvevője saját életének, hanem hatással van arra, ami körülötte és vele történik. Így egyfajta kontrollérzést adhat a mindennapi élet történéseivel kapcsolatban.

A harmadik érzelmi alapszükséglet az önbecsülés, ami az ember önmagáról alkotott pozitív képét, saját maga tiszteletét foglalja magába. Mindenkinek szüksége van időnként elismerésre és elfogadásra minden nehézségével és erősségével együtt.

A negyedik érzelmi alapszükséglet a szórakozáshoz, az élvezethez és az élményekhez kötődik. Ez a kategória a spontaneitást, a szabad önkifejezést és érzelemkifejezést jelöli. Minden olyan helyzetet, amikor az ember szabadon és játékosan lehet önmaga.

Végül, az utolsó alapvető szükséglet a struktúra és a határok iránti szükséglet, illetve az identitás és a konzisztencia iránti szükséglet. Az egyértelmű határok és keretek biztonságot adnak abban, hogy egyértelművé válik mit vár el a környezet az embertől (gyerektől), de abban is megerősít, hogy az egyén mire számíthat a másiktól vagy milyen jogai vannak. Ad egyfajta bizonyosságot és biztonságot a világ működésével kapcsolatban.

Maladaptív sémák

Young a hosszú ideje fennálló, kiterjedt pszichés problémákat a maladaptív sémák jelenlétével magyarázza. Ezek olyan sémák, amik kialakulásuk idejében még hasznosak voltak, azonban az idő előrehaladtával már nem szolgálják az egyén fejlődését. A maladaptív sémák a következőképpen alakulnak ki: a gyermek veleszületett temperamentuma és a környezete közti feszültségek vagy kölcsönhatások következtében egyes alapvető szükségletek betöltetlenek maradnak, így létrejönnek olyan gondolatokból, érzelmekből és testérzetekből álló sémák, amik felbukkannak azokban a helyzetekben, amik a betöltetlen szükséglettel kapcsolatosak vagy arra emlékeztetnek.

Így a sématerapeuta a klienssel vagy a szülőkkel közösen törekszik arra, hogy az egyes nehézségek vagy tünetek mögött fellelhető szükségleti hiányokat vagy „elcsúszásokat” felderítse.

 

Források:
vikote.hu/oktatas/kognitiv-modszerek-bemutatasa/sematerapia
schematherapy-for-children.de

A jelentkezés menete:

=

1

Töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, amit az alábbi gombra kattintva érhet el. Az űrlap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel.
=

2

Az űrlap elküldése után egy rövid kérdőívet küldünk e-mailben. Annak visszaküldése után hamarosan jelentkezünk telefonon és egyeztetünk Önnel megfelelő időpontot a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.
R

3

Az első találkozás során a problémáról és a módszerről besélgetsünk, célunk, hogy a 2-3. alkalom végére megkössük azt a "szerződést", ami mentén a közös munka során a változásokért dolgozunk és amelyben az idői keretekben is magállapodunk.

Bővebb információk >>

További olvasnivalók:

Hogyan védekezünk amikor túlcsordulna a pohár…

Vagyis mik azok az elhárító mechanizmusok? Tehát a cím sugallatával ellentétben nem egy féktelen bulizásról szóló „hogyan csináljuk” cikk következik és nem is egy ismeretterjesztő szösszenet az alkoholizmusról – bár igény talán volna mindkettőre. Ez a cikk a feszültségről, énképünkről, terhelhetőségünkről, az önismeretről és az elhárító mechanizmusok természetéről szól.

Tovább olvasom...

 

Miért érdemes egyéni terápiára járni?

A pszichoterápiában, ahogy a testi orvoslásban is megvannak a bizonyítottan hatékony, kísérletekkel és kutatásokkal igazolt eljárások, amelyekkel kezelni lehet a problémákat és segíteni a változást. Az eredményes terápiás folyamatoknak tudható be, hogy egyre többen veszik igénybe a pszichoterápia nyújtotta lehetőséget. Ennek kapcsán egyre elfogadottabb, hogy az egészséges életvitel része a mentális egészséggel való törődés.

Tovább olvasom...

 

Hogyan működik a terápia? – A pszichodinamikus pszichoterápia bemutatása

“Hogyan működik a terápia? Mi történik az ülések során? Milyen hatásmechanizmusokon keresztül képes változást előidézni a terápiás folyamat? A fent említett kérdések érthetően felmerülhetnek bárkiben, aki pszichológust tervez felkeresni. A megválaszolásuk előtthoz azonban érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Minden, pszichológussal folytatott, szakszerű segítő beavatkozás egy kapcsolat. Ebből a szempontból pedig a segítséget kérő és a segítséget nyújtó személy illeszkedése elengedhetetlen a gyümölcsöző közös munkához. Az illeszkedés létrejötte pedig főként annak függvénye, hogy a kliens személyiségéhez és panaszához a megfelelő mélységű és irányultságú segítséget tudjon nyújtani a pszichológus.”

Tovább olvasom...

 

Mi a bizonyíték rá, hogy hatásos a pszichoterápia?

A pszichoterápiában ugyanúgy szükség van bizonyítékokra mint a szomatikus orvoslásban, ahol ma már magától értetődőnek vesszük, sőt megköveteljük, hogy egy-egy terápiás beavatkozás hatásosságát bizonyítékokkal támasszák alá. Randomizált, kontrollált vizsgálatok alapján ma már tudjuk, hogy vannak olyan jól körülírható állapotok (pl.: emlőrák esetében), amikor a kisebb beavatkozás is ugyanakkora arányú várt eredményt hoz, mint a nagyobb megterheléssel járó beavatkozás. Fontos, hogy fel tudjuk mérni, hogyan hat a kezelés. A kifejezetten káros hatásra jó példa a szívbetegeknek adott lidocain. Széleskörben használják, érzéstelenítőként, és nagyobb adagban segít megelőzni a szívritmuszavar kialakulását. Logikusnak tűnhetett a következtetés, hogy infarktuson átesetteknek érdemes lehet megelőző prevencióként, a ritmuszavart megelőzendő lidocaint adni, ahogy ezt tették korábban. Azonban randomizált kontrollált vizsgálatok igazolták, hogy ez a gondolat helytelen, kiderült a lidocaint kapók körében nagyobb a halálozás aránya.

Tovább olvasom...

 

Valódi önbizalom, vagy eltakart bizonytalanság?

Magabiztosságunk mértéke nagyban meghatározza hangulatunkat és cselekvőképességünket a mindennapokban. Az alacsony önbizalom érzésének számos oka lehet, így a lehetséges változás iránya és módja is sokféle. Írásunk célja az önbecsülés hátterének és fejlesztésének ismertetése. Ami biztos, hogy az önmagunkba vetett hit kapcsán először azt érdemes tisztázni, ki is az az ÉN, akiben bízom, vagy nem bízom eléggé?

Tovább olvasom...

 

Kognitív viselkedésterápia

A kognitív viselkedésterápia, KVT, vagy CBT (rövidítve CBT- az angol Cognitive Behavioral Therapy kifejezés alapján) egy strukturált, időhatáros, tudományos bizonyítékokon alapuló, cél- és problémaorientált pszichoterápiás módszer. A módszer elméleti alapjait Aaron Beck amerikai neurológus és pszichoterapeuta kezdte el kidolgozni az 1960-as években. Beck elmélete szerint az emberek magatartását és érzelmi reakcióit meghatározza az, ahogyan az adott egyén a világról, önmagáról és a jövőről gondolkozik, hogy milyen hiedelmekkel rendelkezik. Emiatt ugyanaz az esemény teljesen eltérő jelentéssel bírhat a különböző emberek számára, hisz mindenki sajátos gondolkodási világgal jellemezhető, az érzelmi vagy viselkedéses reakciókat pedig a jelentés határozza meg.

Tovább olvasom...

 

Mi fán terem a neuropszichológus?

Mivel foglalkozik a neuropszichológus? Orvos ő, esetleg sebész? Mi a különbség a neuropszichológus és a neurológus között? Miben különbözik egy pszichológustól vagy egy klinikai szakpszichológustól? Foglalkozhatott-e a nagypapával a legutóbbi kórházi látogatásán, esetleg a szomszéddal az autóbalesete után? Minderre választ ad az alábbi cikk.

Tovább olvasom...

 

Alapszükségletek és sématerápia

A sématerápia egy Jeffrey E. Young által kidolgozott integratív módszer, mely egyesíti a kognitív viselkedésterápia, a tárgykapcsolatelmélet, a dinamikus terápia, a hipnoterápia és a gestalt elméletét és módszereit.

Tovább olvasom...