Komplex ADHD vizsgálat: szűrés és szakorvosi diagnózis

ADHD szűrés

Figyelemzavar és hiperaktivitás – ADHD  

Mi az az ADHD?

Az ADHD 3 fő tünete: figyelemzavar, impulzivitás valamint hiperaktivitás, amik együtt és külön-külön is létezhetnek.

Hogyan ismerjük fel, mik a tünetek?

Legalább 6 figyelemhiányos tünet és/vagy 6 hiperaktivitás-impulzivitás tünetnek kell fennállnia (legalább 6 hónapig). Mik ezek a tünetek?

Figyelemhiány

• Általában nem figyel a részletekre vagy gondatlan hibákat vét játék vagy mindennapi tevékenység során
• Általában nehéz a figyelem megtartása
• Gyakran nem figyel, amikor egyenesen hozzá beszélnek, különösen, ha elmerült egy kedvelt tevékenységben
• Figyelme gyakran elterelődik többlépéses feladatsor végrehajtása közben és nem fejezi be a tevékenységet
• Gyakran nehézséget okoz a korának megfelelő szekvenciális tevékenységek végrehajtása (pl. felöltözés, rutinok végrehajtása)
• Gyakran kerüli a tartós figyelmet igénylő tevékenységeket (meseolvasás, puzzle)
• Elveszít gyakran használt dolgokat (cipő, iskolatáska, kedvenc játékállat)
• Nagyon könnyen elterelik a figyelmét hangingerek és látványok (pl. kintről vagy a másik szobából jövő zajok)
• Feledékeny a mindennapi rutinok végrehajtásában

Hiperaktivitás és impulzivitás

• Gyakran mozgolódik, fészkelődik, rövid ideig sem képes nyugton maradni
• Gyakran feláll és elhagyja a helyét olyan tevékenységek közben, amikor elvárt, hogy ülve maradjon (evés, meseolvasás)
• Gyakran felmászik bútorokra vagy más helyekre, ami nem arra való, vagy veszélyes
• Általában sokkal több zajt csap, mint más kisgyermek és képtelen csöndben játszani
• Gyakran mutat túlzott mozgásos aktivitást, tele van nem célirányos energiával, „olyan, mint akit felhúztak”
• Általában túl sokat beszél
• Nehezére esik kivárni a sorát a beszélgetésben, félbeszakít másokat
• Nehezére esik játékban kivárni a sorát, vagy kivárni, hogy a kérését teljesítsék
• Sokszor tolakodóan viselkedik

A tüneteknek 12 éves kor előtt is jelen kell lenniük, az élet legalább két területén (otthon, iskolában vagy társas helyzetben) a gyermek fejlődési szintjéhez képest túlzottak, a családi működésben és egyéb társas helyzetekben feszültséget okoznak.

Miért alakul ki az ADHD?

Az ADHD kialakulásában a legnagyobb szerepet a genetikai tényezőknek tulajdonítják, de kialakulását és fennmaradását környezeti tényezők is befolyásolják (pl. alacsony születési súly, szülői szerhasználat vagy szülői depresszió, túl korai szülőség, családon belüli bizonytalanság, párkapcsolati problémák, alacsony szocioökonómiai státusz stb.)

Miért fontos szakemberhez fordulni?

Elsősorban a gördülékenyebb hétköznapok, a gyermek jólléte és biztonsága érdekében, mert az impulzív viselkedés és az ingerkeresés miatt fennáll a rizikós helyzetekben való részvétel, a testi sérülések veszélye. Nehézkes lehet a barátkozás, a társas kapcsolatok kialakítása és fenntartása, az intézményi közösségbe való beilleszkedés, ami jelentősen meghatározza a gyermek önmagáról alkotott képét, önmagával való viszonyát.
A vizsgálat keretében fontos azt is feltárnunk, hogy nem túlzó szülői elvárások, esetleg valamelyik szülővel való kapcsolódási nehézség, alvászavar vagy traumás eseményre adott reakció áll-e a háttérben. A diagnosztika segíthet abban, hogy elejét vegyük a későbbiekben kialakuló pszichés problémáknak, úgymint szeparációs szorongás, depresszió, viselkedészavar, tanulási zavarok, iskolai teljesítményproblémák. Ezek a korai felismeréssel megelőzhetők, mielőtt komoly lelki és anyagi terheket rónának a gyerekre és a szülőre.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A terápia a tünetek súlyosságától függően lehet gyógyszeres vagy nem gyógyszeres (pszichoedukáció, szülőtréning, szülőcsoport, viselkedésmódosítás, CBT technikák, szociális beilleszkedés tréning, családterápia, egyéni pszichoterápia) illetve kombinált kezelés, amikor a kettő együtt hatékonyabb.

Az ADHD szűrés és szakorvosi vizsgálat menete

Hogy zajlik a komplex ADHD vizsgálat rendelőnkben?

Rendelőnk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy mind a magyarországi mind a nemzetközi aktális irányelvek szerinti vizsgálati eszköztárat alkalmazza a vizsgálat során.

A vizsgálat minimum két lépésben zajlik. Az első találkozás előtt kollegánk telefonon egyezteti a jelentkezőkkel a vizsgálat menetét, átbeszélik, hogy a gyermeknek mit és hogyan érdemes mondani arról, hogy hova érkeznek. A felnőtteknek pedig mit érdemes tudni a vizsgálat menetéről.

1.-2. alkalom: ADHD szűrés, 2×60 perc

Az első és a második alkalomra egy találkozás keretében is sor kerülhet, ennek együttes időtartama 120 perc.

Első alkalommal két szakember fogadja a jelentkezőket pszichológiai vizsgálatra. A szülő(k)vel, vagy a felnőtt bejelentkezővel rövid beszélgetést követően anamnézist vesznek vesz – gyermekek esetében amíg a szülővel zajlik az anamnézis felvétele (ekkor a gyermek nincs jelen), másik kollégánk, egy másik helyiségben elkezdi a gyermekkel a figyelemre vonatkozó vizsgálatokat, a gyermek életkorának megfelelően.

A második alkalommal tesztek felvételére kerül sor.

Az anamnézist követően a szülők is betekintést nyerhetnek a vizsgálat egyes részeibe azon figyelemtesztek esetében, amelyek felvételekor nem okoz gondot, ha más is jelen van. A vizsgálat utolsó fázisában a szülők kint várakoznak. Figyelünk arra, hogy a szorongóbb alkatú gyermekek a vizsgálat előtt játszhassanak, ismerkedhessenek a helyzettel.

A konzultáció a vizsgálat zárásaként nagyjából 15 percben történik, ekkor visszajelzést adunk az eredményekről, de további telefonos vagy online konzultációra is lehetőség van.

A szűrés során más teszteket használunk egy óvodás, egy kamasz gyermek, vagy egy felnőtt esetében. A rendelőnkben rendelkezésre álló számítógépes figyelem és koncentráció tesztekhez tapasztalatunk szerint a gyermekek elfogadóan viszonyulnak.

3-4. alkalom: szakrvosi vizsgálat, 2×50 perc

Az eredmények tükrében, a vizsgálatvezetők javaslata alapján és a szülő egyetértése esetén, gyermekek esetében rendelőnkben sor kerül 2 alkalommal elvégzett szakorvosi vizsgálatra (pszichés státusz, ADHD diagnosztika) előre egyeztetett időpontban, Dr. Török Ádám gyermek- és ifjúságpszichiáterrel. Felnőttek esetében pedig külsős szakorvossal, akivel a rendelő együttműködik.

Az ADHD szűrést végző szakembereink amellett, hogy gyermekpszichiátriai kórházi tapasztalattal rendelkeznek, széleskörű és komplex tudással bírnak az ADHD kapcsán felmerülő szakterületeken: mozgásfejlesztés, kognitív viselkedésterápiás eszközök, tanulásmódszertan, családterápia.  Hendrich Barbara és Bartha Eszter amellett, hogy gyakorló szakemberek, oktatnak, kutatnak és képzéseket is tartanak a témában.

Törekszünk a gyermekre szabott konzultációra, figyelembe véve a gyermek személyiségjegyeit, a családi hátteret. Igyekszünk egy támogató légkört teremteni mind a gyermek mind a család számára.

Miért fontos a komplexitás és a team?

Az ADHD tünetegyüttest számos társuló probléma jellemzi, amelyek együttesen is megjelenhetnek, de sokszor előfordul az is, hogy az ADHD-ra is jellemző tünetjegyeket az ADHD okozza. Az is lényeges, hogy az ADHD több típusa és széles spektruma miatt a jellemző tünetek köre és széles, ami miatt több szakember és több vizsgálati eszköz nagyobb biztonságot jelent a differenciáldiagnosztika területén. Emiatt a vizsgálatot végző szakemberek közösen egyeztetik vizsgálati véleményüket a pszichiáter szakorvossal, aki a szakorvosi vizsgálatot követően meg tudja erősíteni az ADHD jelenlétét.

Rólunk mondták:  

„Sokat segítettek, hogy végre a megfelelő diagnózishoz eljussunk, utána is el tudtam érni őket konzultációra.„

„Kedvesek, a vizsgálatot kifejezetten élvezte a fiam, végre megkaptuk amire több éve hiába vártunk.”

„Ők voltak az elsők az évek alatt, akik észlelték az aspergert a lányomnál, köszönet érte!”

„Mai napig kapcsolatban vagyunk, ha írok e-mailt mindig válaszolnak, felelősségteljesek”

„Mindenre kaptam választ, mi nem akartunk gyógyszert de kaptunk sok javaslatot, hogy merre induljunk.”

„A vizsgálatot követő családterápia is segített nekünk.”

„Egy éve voltunk de ma is tartjuk a kapcsolatot.”

ADHD Konzultáció

ADHD-s gyermeket nevelő családok és ADHD-val élő felnőttek részére

Az ADHD konzultáció keretében megismerhetik azon – irányelvek szerint javasolt – módszereket, amelyek enyhülést hozhatnak az ADHD-val élők számára. A konzultáció kiválóan kombinálható a gyógyszeres kezeléssel is. A konzultáció az alábbi területeket érinti: edukáció, szervezés-tervezés, problémamegoldás, figyelem minősége, rugalmas gondolkodás, halogatás, kommunikáció, motivációs gyakorlat, kognitív viselkedésterápia, feladatok két konzultáció közti időszakra. A konzultáció hossza 50 perc.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes találkozásra.

Gyakran ismételt kérdések

Minőségpolitika, hitelesség

A klinikai szakpszichológia a modern egészségügyi ellátás szerves részét képezi. A rendelő minőségügyi célkitűzése a bizonyítottan hatásos kezelés biztosítása a kliensek számára, a velük való partneri viszony kialakítása a kezelési folyamat során (beleegyezési nyilatkozat). Ha a beteg állapota vagy állapotának védelme indokolja orvosi konzultációt veszünk igénybe.

A magas minőségű, professzionális munkavégzést kiképző pszichoterapeuta szupervízoraink által vezetett rendszeres szupervízió és pszichológusaink számára szervezett esetmegbeszélő csoportjaink biztosítják.

Egészséges vagyok, de problémám adódott...

Sokakban él a tévhit, hogy a pszichológus csak betegekkel foglalkozik. Ez nem így van. Egészséges, általában alkalmazkodni tudó emberek is fordulnak pszichológushoz, ha valamely életterületen jelentkező problémával elakadtak, krízishelyzetben vannak, vagy emberi kapcsolataikban változásra vágynak, illetve önismeretükön szeretnének dolgozni. A pszichológussal való közös munka lehetőséget ad a gondolatok, érzések megértésén keresztül a nem tudatos működések feltárására és ezáltal a változás elérésére.

Titokban maradnak az adataim?

Az adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezeljük. A pszichológusok titoktartási kötelezettség betartásával végzik munkájukat és erről tájékoztatják a klienseket is, valamint az egészségügyi dokumentáció megismeréséhez való jogukról. A dokumentáció biztonságos, jogosulatlan személyektől elzárt tárolása biztosított a rendelőben.

Mi történik a pszichológiai vizsgálat során?

Az első interjú során, ami több alkalmat is igénybe vehet, megfogalmazásra kerül a probléma és közösen körbe járjuk a terápiás munka szempontjából fontos témákat (életút, meghatározó élmények, kapcsolatok stb.) is. A szakember által javasolt tesztekkel és vizsgáló eljárásokkal további jellemzők kerülhetnek felmérésre. A felmérési szakasz végén a pszichológus visszajelez az eredményekről és javaslatot tesz a terápiás munka formai és idői kereteire. A közösen kitűzött terápiás cél függvényében dől el, hogy néhány alkalmas pszichológiai konzultáció vagy hosszabb, folyamatos lélektani munka által érhető el a kívánt változás.

Mennyire képzettek a rendelő pszichológusai?

A rendelőben dolgozó munkatársak magasan képzettek: végzett szakpszichológusok, vagy klinikai szakpszichológus jelölt státusszal rendelkeznek. Többféle módszerspecifikus képzésben (pl.: családterápia, pszichodráma, művészet és szocioterápia, induviduálpszichológia sématerápia stb.) képzett vagy képződő szakemberek. A pszichológiai tevékenységet kiképző pszichoterapeuták rendszeres szupervíziója mellett végezzük.

Ide kattintva megismerkedhet munkatársainkkal.

Milyen hosszúak a terápiás ülések?

A felnőtt pacienseket általában heti rendszerességgel 50 percben fogadjuk hétfőtől péntekig. A pár- és családterápiák kéthetente 90 percben hétfőtől péntekig, a gyerekterápiák a gyermekek életkorának megfelelő időtartamban és gyakoriságban zajlanak hétfőtől péntekig, amit a terápiát vezető pszichológus határoz meg. A csoportos terápiákat, workshopokat típusuktól függően hét közben és hétvégén is tartjuk.

Helyszín, megközelíthetőség

I. Mészáros utca:
1016 Budapest, Mészáros u. 10., 1. emelet, 3. ajtó. 
Kapucsengő: 3

XII. Böszörményi út:
1126 Budapest, Böszörményi út 3/d., földszint
Kapucsengő: 3

Megközelíthetőség

Kapcsolódó tünetek és kezelési módszerek
állandó rosszkedv
álmatlanság
alvászavar
autogén tréning
bipoláris affektív zavar
bipoláris depresszió
bipoláris zavar
családi konfliktusok
családi problémák
depresszió
dinamikus terápia
életközepi válság
életvezetési problémák
EMDR terápia
generalizált szorongás
hangulatingadozás
hangulatzavar
kiégés
kognitív viselkedésterápia
öngyűlölet
önismereti zavar
párkapcsolati konfliktusok
párkapcsolati problémák
pszichodinamikus terápia
relaxációa terápia
stressz
stresszkezelés
szeretetképtelenség
szorongás
válás utáni depresszió