A jelenlegi helyzetben az elszeparáltság mellett az összezártság is feszültségeket, konfliktusokat szülhet, gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. Alvászavarok, szorongásos tünetek különösen gyakoriak. A nehézségek leküzdésében segíthet a pszichológus, akár online terápia formájában.

A váratlan helyzetek krízisbe sodorhatnak

Életünk során adódhatnak olyan helyzetek, amik váratlanul érnek bennünket, amire nem állunk készen, amihez nem vagy csak nehezen tudunk alkalmazkodni. A jelenlegi helyzet is ilyen lehet sokak számára. A sok változás teremthet krízishelyzeteket, megnövelheti a feszültségeket, a szorongást, ami nehezíti a hatékony problémamegoldást. Ilyen helyzetben érdemes segítséget kérni, és sokan ezt meg is teszik.

Egyéni, hogy a kialakult helyzetben mi viseli meg leginkább az adott személyt. A fertőzéstől való félelem, fokozott egészségszorongáshoz, halálfélelemhez vezethet, ami akár a pánikroham tüneteit is okozhatja. Ez gyakori a terápiát keresők körében. Sokan aggódnak szeretteikért, különösen nehéz lehet az elzártság megélése családon belül. A hangulatzavarok fokozottabb jelentkezése is megfigyelhető a járványhelyzet kapcsán.

Mindenkinek segíthet

Mindenkinek érdemes lehet online segítséget kérni, függetlenül az életkorától vagy társadalmi helyzetétől. Akinek olyan kérdése van önmagával, a világgal, a jövőjével kapcsolatban, amivel nem, vagy csak nehezen boldogul. Aki nehéz döntések, új célok előtt áll. Legyen szó párkapcsolatról, családról, barátokról, vagy munkahelyi kihívásokról, életvezetésről. Aki krízisen vagy traumán esett vagy esik át éppen, és nehezen megy az alkalmazkodás. Aki szeretne nagyobb önismeretre szert tenni, és magabiztosabb önértékelést kialakítani. Aki szeretne tenni azért, hogy testi, lelki, szociális és spirituális élete kiegyensúlyozottabb legyen. És aki testi és mentális tünetekkel küzd, vagy van érintett hozzátartozója. A bejelentkezőknél általában gyakoriak a szorongásos és hangulati zavarok, pédául pánik, depresszió, szociális fóbia, illetve személyiségzavarok.

A személyes terápia átmeneti formája is lehet

Ezen a téren jó tapasztalataink vannak. Azokkal a kliensekkel, akikkel már korábban kialakult a terápiás kapcsolat, régebb óta járnak, nem okozott nehézséget online térben folytatni a munkát. Van, akitől kreativitást igényel, hogy ki tudja alakítani a terápiához szükséges zavarmentes környezetet magának.

Kreatív megoldások: autóban, irodában, kisszobában

Volt olyan, aki a kocsijában tudta csak megoldani, volt aki a munkahelyére ment be, mert ott most nincs senki, viszont otthon nem tudott volna elszeparálódni. Azért arra is van példa, hogy nem vállalták online, a csatornával szemben érzett bizalmatlanság miatt, illetve kevésbé érezték személyesnek a légkört. Velük felfüggesztettük a terápiát, amíg nem folytathatjuk személyesen. Előfordult, hogy az új helyzet okozta megterhelések miatt nem maradt kapacitás a terápiás munkára. Ez különösen olyan családok esetében volt tapasztalható, ahol a helyzetnek köszönhetően a gyerekek és szülők együttműködésének új ritmusát és a családi terek új határait kellett kialakítani, és ez önmagában kimerítette az aktuális erőforrásokat.

Fontos a folytonosság

Ha hosszú időre megszakad a folyamat, ez nyilván visszaveti a hatékonyságot. Kelthet a kliensekben erős szorongást. Előfordul, hogy emiatt meggondolják, és mégis vállalják online a folytatást. Természetesen a lehetőség mindig adott, hogy jelentkezzenek, ha szükségük van segítségre. Van, akivel emailt váltunk bizonyos időközönként, egyfajta kontrollként, de ez nem helyettesíti a terápiát, inkább csak helyzetjelentés.

Új kihívás a pszichológusok számára

A koronavírus miatt kialakult helyzet sok más szakma képviselői mellett a pszichológusokat is új kihívások elé állította. Sokan aggódnak vagy szoronganak a kényszerű bezártság vagy a járvány hosszabb távú hatásai miatt. Már megkezdett terápiák kerülnek át az online térbe, ami új helyzetet teremt terapeuta és páciens között. Milyen nehézségei és lehetőségei vannak pszichológusoknak és a terápiára járóknak az új szituációban? És mit hozhat a jövő?

A Szeretlek Magyarország kérdéseire Ivánovics Petra klinikai szakpszichológus, a Soulwell Pszichológiai Magánrendelő szakmai vezetője válaszolt. A teljes cikk itt is olvasható: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/neha-szokatlan-szogekbol-latjuk-egymast-a-klienseimmel-az-online-pszichoterapia-jarvany-idejen

Bejelentkezni online pszichológiai konzultációra itt lehet: https://soulwell.hu/idopontkeres/