A be nem látható, bizonytalan helyzeteket nem tudjuk befolyásolni. Nem tudhatjuk mi vár ránk. A koronavírus járány idején az óvintézkedések betartásával csupán annak esélyét tudjuk csökkenteni, hogy megfertőződjünk, vagy másokat megfertőzzünk. Mindenkire egyéni és közös terheket is ró ez a helyzet, amivel az elkövetkező időszakban szembe kell néznünk.

Minél jobban ragaszkodunk az irányításhoz, annál nehezebb lesz

Egy ilyen helyzetben mindig jöhet olyan külső tényező, amit nem tudunk befolyásolni. Mégis itt van, és kezdenünk kell vele valamit. Sokan eleinte tiltakozni kezdenek, vagy a tagadásban keresnek menedéket. Idővel azonban ezek helyét átveszi a kétségbeesés, ha nem találjuk meg a saját belső biztonságunkat, a saját belső menedékünket. Manapság sokan át tudjuk érezni ezt a feszültséget. Felszínre kerülhetnek az eddig talán saját magunk elől is titkolt egzisztenciális félelmeink és traumáink is, amiket akár transzgenerációs örökségként hordozunk.

Hogyan találhatjuk meg belső stabilitásunkat?

Úgy, hogy a feladás helyett a cselekvést választjuk. Ha lehetőségként tekintünk a mostani helyzetre. Ha érzéseinket tudatosítjuk és elfogadjuk. Ezáltal tisztábban láthatjuk magunkat, a helyzetünket és a körülöttünk lévő világot is. Ez gyakran fáradtságos munka. De ha nekiállunk, a legbénítóbb félelmeink a legsötétebb szorongásaink is megszelídülhetnek, sőt építőköveinké válhatnak és erősíthetnek bennünket.

Ne féljünk megismerni nehéz érzéseinket

A kényszerű karanténban töltött idő jó lehetőség lehet arra, hogy megfigyeljük és jobban megismerjük belső világunkat. Merjünk ránézni és közelebb kerülni a bennünk rejlő szorongásokhoz. Akkor is, ha inkább csak szabadulni szeretnénk tőlük. Vagy még inkább tudomást sem venni róluk. Hosszú távon csak a megértés és az elfogadás az, ami a belső szabadsághoz vezethet. Ezen a módon szerezhetjük vissza a kontrollt saját lelki békénk felett.

Hátrányból előnyt kovácsolni

Az önismereti munka során kialakul, vagy erősödik a belső biztonságérzet. Ezért többé nem a külső világ történései határozzák meg hangsúlyosabban belső világunkat. Nem ingatnak meg, mozdítanak ki a külső események bennünket szélsőségesen. Kialakul egy belső stabilitás és rugalmasság. Ezáltal jobban fogunk tudni alkalmazkodni a változásokhoz, és könnyebben fogjuk tudni támogatni a körülöttünk élőket.

Rajtunk is áll, hogy félelemben, szorongások által megbénítva éljük át a karanténban töltött időt, vagy növekedésre fordítjuk energiáinkat és gazdagabban jövünk ki belőle mint ahogy belekerültünk.

Próbálj nyugodt maradni és hiteles forrásokból tájékozódni

Szorongáskeltőek lehetnek a korona vírus kapcsán hozott óvintézkedések, de mindannyiunk biztonsága érdekében történnek. Érint felnőttet, gyereket, szülőt nagyszülőt. Kialakítani egy új életritmust nem könnyű feladat senkinek, különösen akkor, ha egy egész család dolgait kell elrendezni, átalakítani.

Ha pedig késznek érzed magad az önismereti munkára, enyhítenéd a kialakult helyzet miatti szorongásokat és a negatív hangulatot, de nem tudod, hogyan is kezd el, ebben segíthetünk neked. Pszichológus csapatunk online is várja azokat a felnőtteket és gyerekeket, akik változtatni szeretnének. Akik hatékonyan szeretnének megküzdeni a karantén vagy a home office nehézségeivel.

Bejelentkezés rendelőnkbe: https://soulwell.hu/idopontkeres/