Bizonyos esetekben a gyermek/fiatal problémáinak hatékony és tartós megoldásához elengedhetetlen gyermekpszichiáter bevonása is. A gyermekpszichiátria sokban különbözik a felnőtt pszichiátriától. Igaz, hogy mindkét tudományág a lélekkel foglalkozik, és sok kórkép megtalálható mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél, viszont ugyanazok a kórképek gyakran  máshogy néznek ki, más tüneteket mutatnak a két korcsoportnál.  A gyermekpszichiáter végzi a gyermek szakorvosi vizsgálatát, a pszichés tünetek hátterében esetlegesen meghúzódó szervi vagy genetikai problémák azonosítását. Pszichés vagy pszichiátriai megbetegedések diagnózisának felállítására a hatályos jogszabályok alapján kizárólag a gyermekpszichiáter jogosult. Ő munkája során szorosan együttműködik a gyermekpszichológussal és az általa végzett vizsgálatok eredményeit felhasználja, szakorvosi vizsgálatokkal egészíti ki. A gyermekpszichiáter a probléma pontos azonosítása érdekében gyakran a gyermekpszichológus mellett gyógypedagógussal is konzultál. A vizsgálatok elvégzése, és a megfelelő diagnózis felállítása után a gyermekpszichiáter döntést hoz a további kezelési módok szükségességéről. Részletesen átbeszéli a szülővel/szülőkkel, hogy a gyermek problémáinak hatékony megoldásához pszichoterápiára, vagy esetlegesen gyógyszeres terápiára is szükség van-e. Előfordulnak olyan pszichés vagy pszichiátriai megbetegedések, amelyek kezeléséhez elengedhetetlen a gyógyszeres terápia alkalmazása. Fontos azonban tudni, hogy gyermekek esetében a gyermekpszichiáter csak akkor irányoz elő gyógyszeres kezelést, ha az valóban szükséges. A lehető legalacsonyabb, de még hatásos dózisban, a lehető legrövidebb időre határozza meg a gyógyszer szedésének szükségességét.

Az utóbbi évtizedek hatékonyságvizsgálatai azt kutatták, hogy a különféle pszichés és pszichiátriai megbetegedések esetén a különböző típusú kezelések (gyógyszeres kezelés vagy pszichoterápia) milyen hatásfokkal képesek a problémákat orvosolni. A kutatások egyértelműen megállapították, hogy az úgynevezett kombinált terápia – vagyis a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia együttes alkalmazása – a legeredményesebb. Vagyis, amennyiben a gyermek esetében szükséges a gyógyszeres terápia alkalmazása, azt minden esetben célszerű kiegészíteni pszichoterápiával.

Gyógyszeres kezelést kizárólag gyermekpszichiáter végezhet. A pszichoterápiát pedig vagy a gyermekpszichiáter végzi. Abban az esetben, ha rendelkezik pszichoterapeuta végzettséggel is. A másik út, hogy a gyermekpszichológus. Ő szorosan együttműködik a gyermekpszichiáterrel, rendszeresen konzultálnak a gyermek állapotának alakulásáról.

További információ: https://soulwell.hu/gyermekterapia/