Ha több mint két héten át kedvetlenséget, fáradtságot, reménytelenséget érzel, és azt tapasztalod, hogy ami eddig örömet okozott, már nem tud. Ha alvási, koncentrálási nehézségeid vannak, ha úgy érzed alig van életerőd, motivációd és az önértékelésed is csökkent,  nagy a valószínűsége, hogy depressziós vagy.

A depresszió mindenkinél más formában jelentkezhet. Valakinél étvágyzavarral, testsúlyváltozással vagy szexuális zavarokkal is társul.

Enyhe, közepes vagy súlyos depresszió?*

A súlyosság mértékének megítélése szakember feladata, mert ettől függ a választandó terápia. A három kategória kifejezi a depresszió életminőségre gyakorolt rövid és hosszú távú hatását.

Enyhe depresszió esetén is a tünetek jelentős szenvedést okoznak a betegnek, de a legtöbb aktivitást folytatni tudja (munkahelyén, iskolában, szociális életében). 

Közepes depresszió esetén már nagyon nagy erőfeszítést igényel a mindennapok tovább vitele. 

Súlyos depresszióban a szokásos tevékenységeket már csak erősen korlátozott mértékben, vagy akár képtelen is lehet tovább folytatni. Az önértékelés jelentősen csökken, gyakran kíséri fokozott bűntudat és reménytelenség érzése, számos testi panasz. Megjelenhetnek szuicid gondolatok is, szélsőséges esetben pszichotikus tünetek, téveszmék, ritkán hallucinációk.

A depresszió kezelésének nehézsége

A depressziós betegek nagy hányada nem kér orvosi vagy szakpszichológusi segítséget panaszai miatt, mert gyengeségnek vagy szégyennek tartják tüneteiket, gyakran félnek a stigmatizációtól, és emiatt nem kapnak megfelelő kezelést. Az alacsony pszichológiai kultúrának és a nem megfelelő ismeretterjesztésnek nagy szerepe van a depresszió aluldiagnosztizáltságában.

Forduljon hozzánk bizalommal, segítünk legyőzni a depressziót!

*Hivatkozás: DSM referencia-kézikönyv a DSM-5 diagnosztikai kritériumaihoz (2013). Bp: Oriold és Társai; www.dsm5.org