következő hetekben, hónapokban sok család készül a bölcsődekezdésre és bölcsődei beszoktatásra. Ez nagy változás a családok életében, a szülők először engedik ki kisgyermeküket a „világba”, a kisgyermek pedig megkezdi „intézményes karrierjét”, először kerül idegenek közé, ahol napjai nagyrészét tölti majd. A döntés, hogy egyáltalán menjen-e bölcsődébe, vagy maradjon otthon óvodakezdésig, sok család számára nagyon nehéz.

Azoknak a szülőknek szeretnénk segítséget nyújtani, akik bizonytalanok, hezitálnak, hogy bölcsibe adják-e gyermeküket, vagy esetleg tele vannak kétségekkel, aggodalommal a bölcsődekezdést, a beszoktatást illetően. Szülőcsoportunkon 4×45 percben (10-14 óráig) igyekszünk támogatást nyújtani, a legégetőbb kérdésekre választ találni.

Mi szólhat a bölcsőde mellett?

  • A magyar bölcsődei rendszer jó alternatívat nyújt a kisgyermekek nappali gondozására azon családok számára, ahol az édesanya bármilyen okból úgy dönt, hogy visszatér a munka világába.
  • A beszoktatás, a mindennapi gondozási műveletek szervezése, a nevelés módja egy bölcsödében mindig figyelembe veszi a kisgyermekek fejlődési szintjének megfelelő fizikai és lelki sajátosságokat.
  • Általánosságban elmondható, hogy egy elég jó szülő-gyerek kapcsolatból bölcsődébe kerülő kisgyermek számára a bölcsőde nem okoz semmilyen maradandó lelki sérülést, sőt vannak olyan esetek, amikor a kisgyermek bölcsődei elhelyezése kifejezetten előnyös lehet.

Általában mik a főbb aggályaink?

  • Nem fog tudni elválni tőlem. Még sohasem töltött néhány óránál többet nélkülem. Wc-re sem tudok elmenni, anélkül, hogy ne követne. Csak velem alszik el.
  • Ki fogok maradni az életének egy részéből. Eddig minden percet együtt töltöttünk, minden új dolgot én láttam, mostantól más látja majd, amikor először egy másik kisgyerekkel együtt játszik, amikor elkezd beszélni, amikor először lecsúszik a csúszdán és még sorolhatnánk.
  • Nem fogom tudni, hogy mi történik vele egész nap. Nem tudom majd, hogy evett-e és mennyit, hogy aludt-e délután, hogy volt-e szomorú és mitől volt boldog.
  • Hogy fogja bírni nélkülem? Sírni fog? Haragudni fog rám, vagy éppen ellenkezőleg, nem akar majd elengedni egy pillanatra sem?
  • Mi lesz a kötődéssel? Traumát fogok ezzel okozni a gyermekemnek?

Segítünk felkészülni a bölcsődei beszoktatásra!

Bölcsődei beszoktatás

Sok szülőben fogalmazódnak meg hasonló aggályok, kérdések, mielőtt gyermekük bölcsődét kezd. Ez természetes, hiszen az intézménybe lépés nagy mérföldkő a kisgyermek és az egész család életében. Természetesen minden család kicsit másképpen készül és éli meg ezt a hatalmas lépést, de akadnak közös pontok. A bölcsődei beszoktatást segítő csoport ezekben a kérdésekben nyújt támogatást, ad ötleteket a beszoktatás gördülékenyebbé tételéhez édesanyáknak, édesapáknak egyaránt.

4 órás csoportfoglalkozásra lehet jelentkezni a Soulwell Pszichológiai Magánrendelőbe!

BÖLCSŐDEI BESZOKTATÁST SEGÍTŐ SZÜLŐCSOPORT

Hogyan készüljünk a bölcsődébe való beszoktatásra?

Bölcsődei beszoktatás