Jellemző nehézség a praxisban

A legtöbb olvasó számára aligha új információ, hogy a házasságok jelentős része végződik válással. Ez a folyamat krízis a család életében, amely minden családtagra hatással van. A mindennapi gyermekpszichológusi gyakorlat is azt mutatja, hogy a szülők a válás folyamata közben vagy azután gyakran keresnek fel szakembert, mert gyermeküket kevésbé kiegyensúlyozottnak látják, mint azelőtt. Időnként az is előfordul, hogy bár alapvetően más jellegű gonddal fordulnak a pszichológushoz (pl. tanulási vagy beilleszkedési problémákkal), mégis felmerül bennük, hogy az akár évekkel korábban lezajlott válásnak hatása van gyermekük problémájára.

Hogyan reagálnak a gyerekek?

Ahogyan a legtöbb lelki, érzelmi tekintetű témában, itt sem lehet egyértelmű kimenetelekről beszélni. A szülők szakítása stresszforrás, amely számos formában kifejeződhet a gyerekek viselkedésében és érzelmeiben. Agresszivitás és deviáns viselkedés (szabályok megszegése) fordulhat elő, vagy észrevehetjük, hogy leromlanak az iskolai jegyek a korábbi kiegyensúlyozott teljesítmény után. Más gyerekek inkább szorongó, depresszív magatartást, társas kapcsolati problémákat mutathatnak. Előfordulhat az is, hogy időlegesen visszaesés tapasztalható egy már meghaladott fejlődési szintre (pl. kisebb gyermekek esetében a szobatisztaság kialakulása után ismét éjszakai bepisilés fordul elő).

Azonban arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy vannak helyzetek, amikor éppen a válás hoz létre egy sokkal nyugodtabb környezetet, így a gyermek érzelmei vagy viselkedése pozitívan változik. Utóbbihoz hozzáfűzendő, hogy rendkívül fontos lehet, hogy a szülők elsimítsák konfliktusaikat, mert ha nem így történik, az a gyerekeket ún. lojalitáskonfliktusba sodorhatja – állandóan arra kényszerülnek figyelni, hogy mindkét szülőnek megfeleljenek, hiszen egyikük szeretetét sem akarják elveszíteni.

Alapvetően sem könnyű a gyerekek számára

Ne feledkezzünk meg róla, hogy ha a felnőttek nyugodtan tudják lebonyolítani a válás procedúráját, akkor is számos új helyzettel szembesül mindenki. A gyerekek általában mindkét szülővel kapcsolatot tartanak, így már két otthonban szükséges alkalmazkodniuk. Különböznek majd a szabályok, az élettér és az életritmus, mások lesznek az anyagi lehetőségek. Alkalmazkodást kívánhat az is, hogy a szülők sok esetben bizonyos idő elteltével ismét párkapcsolatban élnek. Továbbá a válással költözés jár, a költözéssel pedig gyakran iskolaváltás és új közegbe való beilleszkedés – ez ismét próbára teheti a megküzdési kapacitást.

Mit tehet a szülő a gyermek érdekében?

  • Érdemes figyelembe venni, hogy a gyerekek érzelmi és viselkedéses nehézségei sok esetben csillapodnak, amikor maguk a válás körüli konfliktusok, helyzetek is rendeződnek. Ezért fontos, hogy időt hagyjunk a gyerekeknek. Ettől függetlenül, ha ösztönösen aggódunk gyermekünkért, bátran forduljunk pszichológushoz, aki szakemberként nyújthat segítséget. Mindenképpen tegyünk így, ha a problémák elhúzódnak vagy kiugró érzelmi egyensúlyvesztést észlelünk!
  • A szülő sorra veheti a fent is leírt szempontokat és átgondolhatja, mi lehet a legnehezebb a gyermekének a válás kapcsán! Maradjon kapcsolatban gyermekével és beszélgessen vele ezekről! Pl. hogyan érinti a szülei döntése vagy az, hogy már két otthona van, és mindkettőhöz alkalmazkodnia kell? Kevesebb dolgot kaphat-e meg az új anyagi helyzet miatt, és ha igen, hogyan érinti ez őt érzelmileg? Ha új iskolába kellett mennie, hogyan tudott elszakadni a régitől és hogyan sikerült megszoknia az újat?
  • Próbáljuk elkerülni a veszekedést és versengést a volt házastárssal, mert az olyan helyzetbe kényszeríti a gyerekeket, hogy mindkét oldalon megpróbáljanak megfelelni! Hagyjuk ki őket a volt házastárssal való vitából, mert azzal bűntudatot ébreszthetünk bennük („miattam veszekednek” – gondolhatják a gyerekek)!

Nem utolsó sorban: a válás az egész családot érintő folyamat

Bár cikkünk a gyerekeket helyezte középpontba, nem véletlenül kezdődött úgy a bejegyzésünk, hogy a válás minden családtagra hatással van, hiszen az elsősorban a szülők kapcsolatáról szól. A felnőttek ilyenkor érzelmi krízisen mennek keresztül, emellett pedig az életvitel átalakítása is jelentős energiabefektetést igényelhet, mert egyedülállóként változik az anyagi helyzetük és a gyermekneveléssel kapcsolatos feladatok is mások lesznek (pl. több időt vesz igénybe a gyerekek körüli teendők ellátása, amelyeket eddig ketten végeztek).

A szülők jólléte pedig hatással van a gyermekre is, ezért fontos, hogy a felnőttek is kérjenek segítséget, ha elakadnak a megváltozott élethelyzetben. A házastárssal való szakítás feldolgozására maguk is kérhetnek pszichológiai segítséget, de érzelmi támogatást kaphatnak a családtól, barátoktól is. A hétköznapok megszervezésében is segítség lehet a támogató kapcsolattartás a rokonokkal, barátokkal, pl. a nagyszülők segíthetnek a gyermekre való mindennapi felügyelet és különböző programok kapcsán. Lehetőséget nyújtanak a szociális intézmények és a magánrendelések szolgáltatásai is, hogy könnyebben boldoguljanak az ismeretlen, megváltozott élethelyzetben (pl. egyéni- vagy családterápia, mediáció, családi tanácsadás, jogi tanácsadás).

A jelentkezés menete:

=

1

Töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, amit az alábbi gombra kattintva érhet el. Az űrlap kitöltése nem jár semmilyen kötelezettséggel.

=

2

Az űrlap elküldése után egy rövid kérdőívet küldünk e-mailben. Annak visszaküldése után hamarosan jelentkezünk telefonon és egyeztetünk Önnel megfelelő időpontot a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

R

3

Az első találkozás során a problémáról és a módszerről besélgetsünk, célunk, hogy a 2-3. alkalom végére megkössük azt a "szerződést", ami mentén a közös munka során a változásokért dolgozunk és amelyben az idői keretekben is magállapodunk.

Bővebb információk >>

További olvasnivalók:

Mikor segíthet a család- és párterápia?

Miért hatékony és miben más?

A rendszerszemléletű család- és párterápia az 50-es években született meg az USA-ban a kibernetika bázisán. A pszichológiatudomány terén pedig elsősorban a pszichoanalízis, a csoportterápia és a kommunikációelméleti kutatások alapozták meg. A módszer rövid idő alatt  vált népszerűvé és elterjedtté, nem véletlenül. A XX. század második felében már széles körben használták Európában és a világ minden részén. Magyarországon a nyolcvanas évek óta érhető el.

Tovább olvasom...

 

Miért érdemes egyéni terápiára járni?

A pszichoterápiában, ahogy a testi orvoslásban is megvannak a bizonyítottan hatékony, kísérletekkel és kutatásokkal igazolt eljárások, amelyekkel kezelni lehet a problémákat és segíteni a változást. Az eredményes terápiás folyamatoknak tudható be, hogy egyre többen veszik igénybe a pszichoterápia nyújtotta lehetőséget. Ennek kapcsán egyre elfogadottabb, hogy az egészséges életvitel része a mentális egészséggel való törődés.

Tovább olvasom...

 

Hogyan működik a terápia? – A pszichodinamikus pszichoterápia bemutatása

“Hogyan működik a terápia? Mi történik az ülések során? Milyen hatásmechanizmusokon keresztül képes változást előidézni a terápiás folyamat? A fent említett kérdések érthetően felmerülhetnek bárkiben, aki pszichológust tervez felkeresni. A megválaszolásuk előtthoz azonban érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Minden, pszichológussal folytatott, szakszerű segítő beavatkozás egy kapcsolat. Ebből a szempontból pedig a segítséget kérő és a segítséget nyújtó személy illeszkedése elengedhetetlen a gyümölcsöző közös munkához. Az illeszkedés létrejötte pedig főként annak függvénye, hogy a kliens személyiségéhez és panaszához a megfelelő mélységű és irányultságú segítséget tudjon nyújtani a pszichológus.”

Tovább olvasom...

 

Mi a bizonyíték rá, hogy hatásos a pszichoterápia?

A pszichoterápiában ugyanúgy szükség van bizonyítékokra mint a szomatikus orvoslásban, ahol ma már magától értetődőnek vesszük, sőt megköveteljük, hogy egy-egy terápiás beavatkozás hatásosságát bizonyítékokkal támasszák alá. Randomizált, kontrollált vizsgálatok alapján ma már tudjuk, hogy vannak olyan jól körülírható állapotok (pl.: emlőrák esetében), amikor a kisebb beavatkozás is ugyanakkora arányú várt eredményt hoz, mint a nagyobb megterheléssel járó beavatkozás. Fontos, hogy fel tudjuk mérni, hogyan hat a kezelés. A kifejezetten káros hatásra jó példa a szívbetegeknek adott lidocain. Széleskörben használják, érzéstelenítőként, és nagyobb adagban segít megelőzni a szívritmuszavar kialakulását. Logikusnak tűnhetett a következtetés, hogy infarktuson átesetteknek érdemes lehet megelőző prevencióként, a ritmuszavart megelőzendő lidocaint adni, ahogy ezt tették korábban. Azonban randomizált kontrollált vizsgálatok igazolták, hogy ez a gondolat helytelen, kiderült a lidocaint kapók körében nagyobb a halálozás aránya.

Tovább olvasom...

 

Valódi önbizalom, vagy eltakart bizonytalanság?

Magabiztosságunk mértéke nagyban meghatározza hangulatunkat és cselekvőképességünket a mindennapokban. Az alacsony önbizalom érzésének számos oka lehet, így a lehetséges változás iránya és módja is sokféle. Írásunk célja az önbecsülés hátterének és fejlesztésének ismertetése. Ami biztos, hogy az önmagunkba vetett hit kapcsán először azt érdemes tisztázni, ki is az az ÉN, akiben bízom, vagy nem bízom eléggé?

Tovább olvasom...

 

Kognitív viselkedésterápia

A kognitív viselkedésterápia, KVT, vagy CBT (rövidítve CBT- az angol Cognitive Behavioral Therapy kifejezés alapján) egy strukturált, időhatáros, tudományos bizonyítékokon alapuló, cél- és problémaorientált pszichoterápiás módszer. A módszer elméleti alapjait Aaron Beck amerikai neurológus és pszichoterapeuta kezdte el kidolgozni az 1960-as években. Beck elmélete szerint az emberek magatartását és érzelmi reakcióit meghatározza az, ahogyan az adott egyén a világról, önmagáról és a jövőről gondolkozik, hogy milyen hiedelmekkel rendelkezik. Emiatt ugyanaz az esemény teljesen eltérő jelentéssel bírhat a különböző emberek számára, hisz mindenki sajátos gondolkodási világgal jellemezhető, az érzelmi vagy viselkedéses reakciókat pedig a jelentés határozza meg.

Tovább olvasom...

 

A párkapcsolat fejlődési szakaszai, avagy tánc tandemen

Amikor két ember találkozik és a szerelemük fellángol, mindketten csodás élményekkel gazdagodnak. Az idő előrehaladtával azonban változásokat érzékelhetnek a saját, vagy a másik viselkedésében és a párkapcsolatban. Fontos tisztában lenni azzal, hogy menet közben átalakulásokon, fejlődési szakaszokon megy keresztül minden párkapcsolat és idővel feltűnőbbé válhatnak a különbözőségek. Olyan konfliktusok jelenhetnek meg, amelyek felbukkanásától megijedhetnek, hiszen „idáig minden olyan szép és könnyű volt”.

Tovább olvasom...