Milyen hatással van a pszichénkre az utazás? Mit figyeljünk ilyenkor önmagunkban? Egyáltalán hogyan készüljünk rá fejben?

Egy utazás sok mindenre tanít másokról és önmagunkról is.  Hiszen minden utazás környezetváltozás, kimozdít a megszokottból és ennek egy sor jótékony hatása lehet ránk. Új helyzetek, kihívások elé állíthat, és amikor sikerül ezekkel megküzdenünk az növeli önbizalmunkat és énhatékonyság érzésünket, fejlesztheti alkalmazkodó képességünket, sőt kreativitásunkat is.  Ahogy pedig önbizalmunk nő, úgy nőhet a bizalmunk mások felé is, így könnyebben tudunk empatizálni, együttérezni másokkal.

Segít nyitottabbá válni

Amikor utazunk  nem csak más tájakkal, kultúrákkal ismerkedhetünk meg, de azt is megfigyelhetjük, hogy mások hogyan kezelnek különböző helyzeteket, hogyan vélekednek a világ dolgairól, hogyan viszonyulnak egymáshoz, hogyan változnak a szabályok, a preferenciák.  Ismereteink bővülhetnek, és ez segítheti a világ megértését, segíthet nyitottabbá válnunk. Ugyanakkor megtapasztalhatjuk azt is, hogy mi hogyan tudunk viszonyulni, alkalmazkodni. Hogyan kezeljük, ha nem a számunkra megszokott az alapvető, vagy nem úgy alakul valami, ahogy eredetileg elterveztük. Ez is nyitottságunkat, rugalmasságunkat erősítheti.

Sok múlik a tervezésen

Hogyan tervezek, mi a célja az utazásomnak? Fontos, hogy mennyire tudok erről tudatosan gondolkodni, és magát az utazást tudatosan megélni. Mást ad az utazás, ha egyedül utazunk, például egy zarándok úton, vagy ha a párunkkal vágunk neki felfedezni egy várost, esetleg családdal, barátokkal pihenünk egy tengerparton. Az út során jobban megismerhetjük egymást, vagy saját magunkat, így változhatnak kapcsolataink, és mi magunk is más emberként térhetünk haza.

Önismereti kaland

Az önismeret már a bepakolásnál elkezdődhet. Mit cipelek magammal, mit nem? Mire van valóban szükségem az életben és mi az, ami felesleges. Betegyem-e a harmadik fehér nadrágot, vagy sem? Ha igen, vajon miért igen, vagy miért nem? Vagy az utazás alatt mekkora teret engedjünk digitális eszközeinknek, mennyire uralja a képernyő az utazást, még akkor is, ha napjainkban jól ismert jelenség, hogy a digitális eszközök kísérik az életünket.

az utazás pszichológiája

Stresszcsökkentés

Ha egy utazás során kikapcsolódunk, az jótékonyan csökkentheti a stressz szintet, és ezzel azoknak a betegségeknek az előfordulási valószínűségét, amiknek a stressz rizikó tényezője például a szívinfarktust. Ugyanakkor az utazás stressz csökkentő hatása hamar megszűnik, ha visszatérünk a megszokott életvitelünkhöz. Érdemes lehet utazásainkat úgy terveznünk, hogy a visszatérés után legyen időnk visszaszokni a korábbi életvitelünkhöz, csak fokozatosan felvenni a korábbi feladatokat. Ha tudjuk tudatosan megélni és rögzíteni az utazás során átélt jó élményeket azok később is erőt és inspirációt adhatnak, produktívabbá válhatunk általuk.

Félelem és pánik is előfordulhat

Egy utazás a hangulatunkat is erősen befolyásolhatja, ahogy általában a nem hétköznapi helyzetek.   Van, aki örömteli hangulatban van már az utazást megelőző napokban, izgalommal készülődik, de akad olyan, akinél már egy utazás megtervezése is megterhelő szorongást  válthat ki. Aggodalmaskodást az esetlegesen előre nem látott nehézségek miatt, és félelem érzést, az azokkal való megküzdés bizonytalansága miatt. Szélsőséges esetben előfordulhat, hogy valakit pánik roham fog el mondjuk egy repülő út során. Habár a tünetek az utazás során jelentkeznek, ezekről nem az utazás maga, mint tevékenység tehet, hanem a háttérben más okok húzódnak meg, ezért érdemes szakemberhez fordulni, hogy a zavaró tünetek mögött rejlő okokat kezelni lehessen. https://soulwell.hu/idopontkeres/

Az utazás jótékony hatásait segíthet megőrizni, ha beépítjük a mindennapjainkba az ott megélt pozitív élményeket, például a partnerünkkel, családunkkal, barátainkkal történt tartalmas beszélgetéseket, vagy a más programok élményeit.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.startlap.hu/utazas/miert-jo-utazni-pszichologust-kerdeztunk/?fbclid=IwAR1YaVLH-EogUaSYr-vgDBouTBKrfUR846lEGSmp6ciUJGix7_P7h3amQV4