Mik lehetnek a tünetei?

A pánikzavar visszatérően ismétlődő pánikrohamokban jelentkezik, amik különböző helyzetekben váratlanul jelentkezhetnek. A tünetek intenzitása növekszik, majd átlagosan 10 perc alatt lecseng a roham, a tünetek akár spontán enyhülhetnek. Gyakori, hogy akár egy roham után is kialakul a további rosszullétektől való félelem, ami súlyos esetben agorafóbiához is vezethet, ami azzal jár, hogy a személy fél elhagyni otthonát, kerüli a zsúfolt helyeket, a tömegközlekedést, vagy ahol nehezen elérhető a segítség, mert nem érzi magát biztonságban.

Az alábbi tünetek közül négynek kell teljesülnie, hogy megfeleljen a pánikroham diagnózisnak: szapora szívverés, izzadás, remegés vagy reszketés, légszomj érzés, gombóc érzés a torokban, mellkasi fájdalom, hányinger vagy hasi diszkomfort érzés, szédülés vagy ájulás érzés, a valósággal való kapcsolat elvesztésének érzése vagy olyan érzés, mintha elszakadt volna a saját testétől. Megőrüléstől való félelem, halálfélelem, zsibbadás-bizsergés, hidegrázás vagy kipirulás.

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk magunkon vagy családtagjainkon forduljunk segítségért a házi orvoshoz, klinikai szakpszichológushoz vagy pszichoterapeutához, illetve pszichiáterhez.

Az esetek jelentős részében a tünetek mögött pszichés tényezők állnak, de a diagnózis felállítása előtt testi kivizsgálás is szükséges (pl.: kardiológia, neurológia, belgyógyászat). Ha van testi elváltozás, akkor az a pszichoterápiával párhuzamosan kezelendő. A pszichoterápiás kezelés segítségével érhetünk el változást az életvitelünkben, fejlődhetünk a nehéz helyzetekkel való megküzdésben, megszerezhetjük az életünk feletti kontrollérzetet. 

A pánikzavar kezeléséhez súlyosabb tünetek esetén pszichiáter bevonása és gyógyszeres terápia is szükséges, ami segíti a hatékony pszichoterápiás munkát. Ennek során a klinikai szakpszichológussal vagy pszichoterapeutával megvizsgálják a pánikroham körülményeit, a kialakulással kapcsolatos történéseket, életeseményeket, környezeti változásokat, veszteségélményeket, mivel ezek provokálhatják a pánik tüneteit.

Ne szégyelljünk segítséget kérni! 

A pánikzavar esetében több pszichoterápiás módszer is bizonyítottan hatékony. A kognitív viselkedésterápia viszonylag rövid idő alatt csökkenti a tüneteket, és a szorongással való hatékony megküzdés kialakításában segít. Az analitikusan orientált, dinamikus terápiákban a pánik tünetei mögött húzódó tudattalan tényezők feltárásával és átdolgozásával foglalkoznak. Ez a módszer a személyiség újraszerveződését segíti, átfogóbb és időigényesebb.

Amennyiben szeretnéd megérteni félelmeidet, érdemes önismereti munkába kezdeni, ami szakszerű segítséggel könnyebb. Fordulj hozzánk bizalommal és a bejelentkezés után felvesszük veled a kapcsolatot, hogy időpontot egyeztessünk egy négyszemközti konzultációra.