Az emberi szexualitás rendkívül különleges. A szexualitás valami olyan dolog, amit a testünkkel csinálunk, de igazából a fejünkben zajlik. Ebből fakadóan lesz a szeretkezés a kapcsolat „élménye”. Ugyanakkor előfordul, hogy problémák lépnek fel, melyek megakadályozzák az örömteli szexuális együttlétet, és ezek hátterében gyakran nem szervi zavarok állnak. Előfordul, hogy rossz tapasztalatok, vagy az eltérő tapasztalatok, a szexuális nevelés (hiánya), vagy éppen millió lehetséges más ok miatt úgy érezzük, problémás a szexuális életünk.

A szexuálpszichológiai konzultáció leggyakrabban egyéni keretek között zajlik. A pszichológus biztosítja a megfelelő diszkrét, bizalom teli légkört, ami megkönnyíti az intim információk megosztását. A terápiás konvenciókhoz hasonlóan a pszichológust titoktartás köti. A kezelés szóban történik, testi kontaktus nélkül. A kezelés során olyan technikákat alkalmazunk, amelyek bizonyítottan hatékony eljárások. Az esetek túlnyomó többségében 10-12 alkalom alatt elérhető változás a szexuális viselkedésben.

A leggyakoribb tünetek a merevedéssel kapcsolatos problémák, illetve az ejakulációval összefüggő problémák, a vágyzavar, az orgazmuszavar, a genitális fájdalom illetve a pornófüggőség. Előfordul, hogy kérdések merülnek fel a szexuális orientációval, vonzalommal kapcsolatban. Ilyen esetben is segít a szexuálpszichológus.

A szexuális problémák lehetnek szervi okra visszavezethetőek (tehát az orvosi vizsgálat mindenképpen szükséges a pszichológiai kezelés előtt), illetve fakadhatnak pszichés okokból. Olyan is előfordul, hogy egy pszichés zavarnak tünete a szexuális zavar. Egy depressziós kliensnek például könnyen lehet vágyzavara. Ebben az esetben az eredeti pszichés problémát szükséges kezelni.