Vannak emberek, akik egy hétköznap esti családi társasjátékot pont annyira képesek élvezni, mint amekkora élményt másoknak egy baráti társaságban felfedezett szabadulószoba jelent. Mi lehet az oka, hogy egyesek egy pár perces körhintázás során is feltöltődnek boldogsághormonokkal, míg mások a legvadabb hullámvasúton is csak az élmény közösségi megosztásával foglalkoznak, még ezzel is fokozva az élmény örömét?

„Az, hogy milyen mértékben tudjuk átélni az élményeket, a személyiségünk jellegzetességeitől függ. Nem mindegy, hogy mennyire érzékeny az idegrendszerünk, az érzékszerveink. Az sem, hogy aktuálisan milyen mentális és érzelmi állapotban vagyunk.” – mondja Ivánovics Petra, a Soulwell pszichológiai rendelő klinikai szakpszichológusa. „Az élmények átélésének minőségében mindenki tud fejlődni, hiszen az átélés intenzitását meghatározó koncentrációs képesség növelhető, a fókuszálási képesség javítható. Minél több élményben veszünk részt, annál könnyebben tanuljuk meg élvezni.” A személyiséget is gazdagabbá teszi, fejleszti, ha sok élményt élünk meg.

A teljesíthető élmény a jó élmény

Természetesen a legtöbben ennél kisebb kihívásokat keresnek. Ők hajóznak, szabadulószobákból jutnak ki, de akár markolót vezetnek vagy élményautóznak. Ivánovics Petra pszichológus szerint az élmény nem feltétlen jelent kilépést a komfortzónából. Valódi élményt jelenthetnek a könnyen teljesíthető dolgok, amelyek biztosan, vagy nagy eséllyel nem végződnek kudarccal. „A teljesíthető próbatétel azért hoz megelégedést, mert megélhetjük az örömöt, a sikert, ami elégedettséggel tölt el.

Azért érdemes az élmények átélési képességét fejleszteni, mert minél jobbak leszünk, annál kisebb inger, vagy élmény is képes örömet okozni. Ha valaki jól el tud merülni egy élményben, még egy finom étel, vagy egy pohár bor elfogyasztását is képes intenzívebben megélni.

Az is fntos, hogy minden csatornán, minden érzékszervünkkel igyekezzünk befogadni az aktuális élményt: látással, hallással, tapintással, szaglással, ízleléssel, hiszen minél teljesebb módon tapasztaljuk meg az ingereket, azok sokkal jobban képesek minket megérinteni. Ennek szerteágazó jótékony hatása van mind a testre, mind a lélekre” – mondja a szakember. Az intenzív átélés a stresszt is garantáltan csökkenti, így ha az élmények részei mindennapjainknak, akkor ez védő tényező lehet a stresszbetegségekkel szemben is.

Együtt még jobb

A közösségi élmény hatása még nagyobb lehet, ha együtt éljük át másokkal. „Sokszorozó hatású, ha azokkal veszünk részt közös kalandban, akikhez egyébként is kapcsolódunk, ezáltal a kapcsolataink is megerősödnek. Mivel hasonló élményt élünk át együtt, még fokozottabb lesz a hatása, mert ha egy számunkra fontos ember örömét is látjuk, az extra örömfaktor” – mondja Ivánovics Petra, aki szerint a gyerekek különösen fogékonyak az elmélyülésre, ezért kell nekik már korán megmutatni, hogy érdemes belefeledkezni az alkotó folyamatba.

Az élmény-átélés minőségét, az élet élvezetének képességét az önismeret fejlesztésével, a személyiség gazdagításával mindenképp lehet fejleszteni. Bejelentkezés rendelőnkbe: https://soulwell.hu/idopontkeres/

Írásunk alapján megjelent:

https://csaladhalo.hu/hir/milyen-elmenyre-vagyunk/

http://delina.hu/utazas/2019/11/12/milyen-elmenyre-vagynak-a-magyarok