Miből fogjuk tudni, ha elakadtunk?

Emberi létünk fájdalmas tapasztalata, hogy elveszíthetjük azt ami korábban mindennapjaink szeretett része volt. Válás, szakítás, betegség, de sokszor egy munkahely vagy lakóhelyváltás is komoly érzelmi megterhelést jelenthet. A gyászt, veszteségeink fájdalmát próbáljuk feldolgozni, de néha minden erőfeszítés ellenére sem sikerül felépülni.

A gyász természetes válaszunk a minket ért veszteségekre, mégis sok tabu, félelem, hiedelem tapad hozzá. Nem szeretünk beszélni róla. Kínosan kerüljük a témát. Keresgéljük a vigasztaló szavakat. A gyászolónak nem áll minden esetben rendelkezésére a szükséges információ, idő, a támogató közeg, hogy veszteségét feldolgozhassa.

„Erősnek kell lenned!” „Nem omolhatsz össze!”

Ezek a legrombolóbb “tanácsok” amit egy gyászoló kaphat. Hiszen mindenkinek szüksége van rá, hogy fájdalmát akkor és úgy élje meg teljes mélységében, ahogy azt az elszenvedett veszteség megköveteli.

Nincs két egyformán zajló gyászmunka. Minden ember egyedi, minden kapcsolat egyedi, éppen ezért a gyász is mindig egyedi. Más az ideje, más az intenzitása, más az enyhülése. Soha nem lehet két veszteséget összeméricskélni egymással. A támogató, ítélkezésmentes közeg segíti a gyászolót saját gyógyulásának megtalálásában.

Észrevétlenül rombol a háttérben

Ha sikerült elengedni a múltat, ha már tudjuk harag, bűntudat, visszavágyódás nélkül megélni a jelent és tervezni a jövőt akkor elmondhatjuk, hogy veszteségünket elgyászoltuk. De néha a legnagyobb jószándék ellenére sem történik ez meg. Vannak éveken, évtizedeken át hurcolt lelki terhek, fájdalmak. A fel nem dolgozott – krónikussá vált – gyász a háttérben végzi romboló munkáját. Szorongás, depresszió is megjelenhet következményként. Egy idő után már nem is tudatosítjuk. Életünk epizódjait nem kötjük össze a régi veszteséggel. De egy valami mégis feltűnik. Valami mindig visszahúz. Az élet nem tud már olyan lenni, mint azelőtt.

Ha úgy érzi elakadt és Önnek vagy szerettének segítségre van szüksége forduljon hozzánk bizalommal.

Jelentkezés: https://soulwell.hu/csoportterapia/

Budapesten induló veszteségfeldolgozást támogató csoportjaink 8 héten át heti 1×2 órában kerülnek megrendezésre. A jelentkezés folyamatos.

Folyamatosan induló csoportok

(vasárnaponként délelőtt és délután)

Eseményünk részletei:

https://www.facebook.com/events/420936738529367/?event_time_id=420936741862700