ADHD szűrés gyermekeknek

Figyelemzavar és hiperaktivitás -ADHD szűrés – vizsgálat Gyermekeknek (5-17 éves korig)

ADHD szűrés gyermekeknek

Figyelemzavar és hiperaktivitás -ADHD szűrés – vizsgálat Gyermekeknek (5-17 éves korig)

Mi az az ADHD?

Az ADHD 3 fő tünete: figyelemzavar, impulzivitás valamint hiperaktivitás, amik együtt és külön-külön is létezhetnek.

Hogyan ismerjük fel, mik a tünetek?

Legalább 6 figyelemhiányos tünet és/vagy 6 hiperaktivitás-impulzivitás tünetnek kell fennállnia (legalább 6 hónapig). Mik ezek a tünetek?

Figyelemhiány

• Általában nem figyel a részletekre vagy gondatlan hibákat vét játék vagy mindennapi tevékenység során
• Általában nehéz a figyelem megtartása
• Gyakran nem figyel, amikor egyenesen hozzá beszélnek, különösen, ha elmerült egy kedvelt tevékenységben
• Figyelme gyakran elterelődik többlépéses feladatsor végrehajtása közben és nem fejezi be a tevékenységet
• Gyakran nehézséget okoz a korának megfelelő szekvenciális tevékenységek végrehajtása (pl. felöltözés, rutinok végrehajtása)
• Gyakran kerüli a tartós figyelmet igénylő tevékenységeket (meseolvasás, puzzle)
• Elveszít gyakran használt dolgokat (cipő, iskolatáska, kedvenc játékállat)
• Nagyon könnyen elterelik a figyelmét hangingerek és látványok (pl. kintről vagy a másik szobából jövő zajok)
• Feledékeny a mindennapi rutinok végrehajtásában

Hiperaktivitás és impulzivitás

• Gyakran mozgolódik, fészkelődik, rövid ideig sem képes nyugton maradni
• Gyakran feláll és elhagyja a helyét olyan tevékenységek közben, amikor elvárt, hogy ülve maradjon (evés, meseolvasás)
• Gyakran felmászik bútorokra vagy más helyekre, ami nem arra való, vagy veszélyes
• Általában sokkal több zajt csap, mint más kisgyermek és képtelen csöndben játszani
• Gyakran mutat túlzott mozgásos aktivitást, tele van nem célirányos energiával, „olyan, mint akit felhúztak”
• Általában túl sokat beszél
• Nehezére esik kivárni a sorát a beszélgetésben, félbeszakít másokat
• Nehezére esik játékban kivárni a sorát, vagy kivárni, hogy a kérését teljesítsék
• Sokszor tolakodóan viselkedik

A tüneteknek 12 éves kor előtt is jelen kell lenniük, az élet legalább két területén (otthon, iskolában vagy társas helyzetben) a gyermek fejlődési szintjéhez képest túlzottak, a családi működésben és egyéb társas helyzetekben feszültséget okoznak.

Miért alakul ki az ADHD?

Az ADHD kialakulásában a legnagyobb szerepet a genetikai tényezőknek tulajdonítják, de kialakulását és fennmaradását környezeti tényezők is befolyásolják (pl. alacsony születési súly, szülői szerhasználat vagy szülői depresszió, túl korai szülőség, családon belüli bizonytalanság, párkapcsolati problémák, alacsony szocioökonómiai státusz stb.)

Miért fontos szakemberhez fordulni?

Elsősorban a gördülékenyebb hétköznapok, a gyermek jólléte és biztonsága érdekében, mert az impulzív viselkedés és az ingerkeresés miatt fennáll a rizikós helyzetekben való részvétel, a testi sérülések veszélye. Nehézkes lehet a barátkozás, a társas kapcsolatok kialakítása és fenntartása, az intézményi közösségbe való beilleszkedés, ami jelentősen meghatározza a gyermek önmagáról alkotott képét, önmagával való viszonyát.
A vizsgálat keretében fontos azt is feltárnunk, hogy nem túlzó szülői elvárások, esetleg valamelyik szülővel való kapcsolódási nehézség, alvászavar vagy traumás eseményre adott reakció áll-e a háttérben. A diagnosztika segíthet abban, hogy elejét vegyük a későbbiekben kialakuló pszichés problémáknak, úgymint szeparációs szorongás, depresszió, viselkedészavar, tanulási zavarok, iskolai teljesítményproblémák. Ezek a korai felismeréssel megelőzhetők, mielőtt komoly lelki és anyagi terheket rónának a gyerekre és a szülőre.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A terápia a tünetek súlyosságától függően lehet gyógyszeres vagy nem gyógyszeres (pszichoedukáció, szülőtréning, szülőcsoport, viselkedésmódosítás, CBT technikák, szociális beilleszkedés tréning, családterápia, egyéni pszichoterápia) illetve kombinált kezelés, amikor a kettő együtt hatékonyabb.

Az ADHD szűrés menete rendelőnkben

Az első vizsgálat időtartama várhatóan 2 óra, célja az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) tünetegyüttes állapotának szűrése, súlyosságának megítélése. A felmérés során strukturált szülői anamnézist veszünk fel és az irányelvekben javasolt teszteket használjuk, mérve az emlékezeti, figyelemi, pszichomotoros, észlelési és szociális funkciókat.
A vizsgálat hossza függ a gyermek életkorától, együttműködésétől, egyéb körülményektől.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a vizsgálat az ADHD tüneteinek felmérése és a figyelem minőségére vonatkozó pszichológiai konzultáció. Nem orvosi vizsgálat. Diagnózist és vényfelírást nem tartalmaz!

A vizsgálatról, a tesztek eredményeiről részletes írásos szakvéleményt kapnak a családok, amely a további orvosi vizsgálatokhoz kiemelten hasznos és szükséges lehet.

Az eredmények alapján javaslatot teszünk az ADHD irányába történő további orvosi vizsgálatokra is.

A második találkozás lehetőséget biztosít a szülőknek az eredmények részletes átbeszélésére, konzultációra az ADHD tüneteire és kezelésére vonatkozóan, továbbá a viselkedésterápia megismerésére az otthoni és az óvodai/iskolai környezetben, fejlesztési lehetőségekre, valamint az elérhető szakellátások áttekintésére. Felmerülő kapcsolódó működészavar esetén informáljuk a családot a további diagnosztikus lehetőségek eléréséről.

A vizsgálatra bejelentkezett családokat telefonon tájékoztatjuk arról, hogy a vizsgálatra mit hozzanak magukkal. Kérjük vegyék figyelembe, hogy a közösségben (óvoda, iskola) tapasztalt információ szükséges a vizsgálathoz.
Kapacitásunk függvényében kognitív viselkedésterápiás csoport indulásához a későbbiekben lehetőség nyílik csatlakozni.

A vizsgálatot több, de minimum két szakember végzi.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes találkozásra.

Gyakran ismételt kérdések

Minőségpolitika, hitelesség

A klinikai szakpszichológia a modern egészségügyi ellátás szerves részét képezi. A rendelő minőségügyi célkitűzése a bizonyítottan hatásos kezelés biztosítása a kliensek számára, a velük való partneri viszony kialakítása a kezelési folyamat során (beleegyezési nyilatkozat). Ha a beteg állapota vagy állapotának védelme indokolja orvosi konzultációt veszünk igénybe.

A magas minőségű, professzionális munkavégzést kiképző pszichoterapeuta szupervízoraink által vezetett rendszeres szupervízió és pszichológusaink számára szervezett esetmegbeszélő csoportjaink biztosítják.

Egészséges vagyok, de problémám adódott...

Sokakban él a tévhit, hogy a pszichológus csak betegekkel foglalkozik. Ez nem így van. Egészséges, általában alkalmazkodni tudó emberek is fordulnak pszichológushoz, ha valamely életterületen jelentkező problémával elakadtak, krízishelyzetben vannak, vagy emberi kapcsolataikban változásra vágynak, illetve önismeretükön szeretnének dolgozni. A pszichológussal való közös munka lehetőséget ad a gondolatok, érzések megértésén keresztül a nem tudatos működések feltárására és ezáltal a változás elérésére.

Titokban maradnak az adataim?

Az adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezeljük. A pszichológusok titoktartási kötelezettség betartásával végzik munkájukat és erről tájékoztatják a klienseket is, valamint az egészségügyi dokumentáció megismeréséhez való jogukról. A dokumentáció biztonságos, jogosulatlan személyektől elzárt tárolása biztosított a rendelőben.

Mi történik a pszichológiai vizsgálat során?

Az első interjú során, ami több alkalmat is igénybe vehet, megfogalmazásra kerül a probléma és közösen körbe járjuk a terápiás munka szempontjából fontos témákat (életút, meghatározó élmények, kapcsolatok stb.) is. A szakember által javasolt tesztekkel és vizsgáló eljárásokkal további jellemzők kerülhetnek felmérésre. A felmérési szakasz végén a pszichológus visszajelez az eredményekről és javaslatot tesz a terápiás munka formai és idői kereteire. A közösen kitűzött terápiás cél függvényében dől el, hogy néhány alkalmas pszichológiai konzultáció vagy hosszabb, folyamatos lélektani munka által érhető el a kívánt változás.

Mennyire képzettek a rendelő pszichológusai?

A rendelőben dolgozó munkatársak magasan képzettek: végzett szakpszichológusok, vagy klinikai szakpszichológus jelölt státusszal rendelkeznek. Többféle módszerspecifikus képzésben (pl.: családterápia, pszichodráma, művészet és szocioterápia, induviduálpszichológia sématerápia stb.) képzett vagy képződő szakemberek. A pszichológiai tevékenységet kiképző pszichoterapeuták rendszeres szupervíziója mellett végezzük.

Ide kattintva megismerkedhet munkatársainkkal.

Milyen hosszúak a terápiás ülések?

A felnőtt pacienseket általában heti rendszerességgel 50 percben fogadjuk hétfőtől péntekig. A pár- és családterápiák kéthetente 90 percben hétfőtől péntekig, a gyerekterápiák a gyermekek életkorának megfelelő időtartamban és gyakoriságban zajlanak hétfőtől péntekig, amit a terápiát vezető pszichológus határoz meg. A csoportos terápiákat, workshopokat típusuktól függően hét közben és hétvégén is tartjuk.

Helyszín, megközelíthetőség

I. Mészáros utca:
1016 Budapest, Mészáros u. 10., 1. emelet, 3. ajtó. 
Kapucsengő: 3

XII. Böszörményi út:
1126 Budapest, Böszörményi út 3/d., földszint
Kapucsengő: 3

Megközelíthetőség

Kapcsolódó tünetek és kezelési módszerek
állandó rosszkedv
álmatlanság
alvászavar
autogén tréning
bipoláris affektív zavar
bipoláris depresszió
bipoláris zavar
családi konfliktusok
családi problémák
depresszió
dinamikus terápia
életközepi válság
életvezetési problémák
EMDR terápia
generalizált szorongás
hangulatingadozás
hangulatzavar
kiégés
kognitív viselkedésterápia
öngyűlölet
önismereti zavar
párkapcsolati konfliktusok
párkapcsolati problémák
pszichodinamikus terápia
relaxációa terápia
stressz
stresszkezelés
szeretetképtelenség
szorongás
válás utáni depresszió