Rendszerszemléletű párterápia

MOST ONLINE IS ELÉRHETŐ!

Rendszerszemléletű párterápia

MOST ONLINE IS ELÉRHETŐ!

Mikor jó a párterápia?

A párterápia fókuszában a személyek közötti kapcsolati sajátosságok és működések állnak.

A pár, mint rendszer

Ez a módszer úgy gondolkodik a párról, mint egy zárt rendszerről, például egy fűtésrendszerről, amelybe bármelyik pontján, ha „belenyúlunk”, az a rendszer egészére hat. Tehát bármelyik fél változása a pár egészére hatással lesz.

Párkapcsolati egyensúly

A másik fontos jellemző az, hogy minden rendszer egyensúlyra törekszik, ezért, ha valahol felborul az egyensúly, akkor a rendszer egésze reagálni fog erre: mint egy közös csónakban mindenki újra helyezkedni kezd, egészen addig, míg egy új egyensúlyi állapot létre nem jön.

Nem hibásokat keresünk

A módszer nem ok-okozati módon gondolkodik, tehát nem hibásokat keres, inkább azt vizsgálja, hogy a jelenlegi helyzet létrejöttéhez ki mivel járult hozzá – egyesek például a hallgatásukkal, vagy a kivonulásukkal, sokkal passzívabb módon, mint mások, viszont az egyensúly hiányára ez is ugyanolyan hatással van.

A problémákat a pár közösen „hozza létre”

A párterápiás gyakorlatban az egyénnél megjelenő pszichés, vagy esetleg pszichés eredetű fizikai tünetet a párkapcsolat tükrében kell megérteni. Hiszen az egyéni problémát, a párkapcsolati konfliktusokat, krízisket a pár közösen „hozza létre”.

A párterápia tehát a konfliktusok és problémák gyökerét a kapcsolati szinten keresi és ott is igyekszik változást létrehozni. Változást az élmények átélésének és feldolgozásának módjában, és a viselkedésben.

A születési családból hozott minták, transzgenerációs nehézségek

A terápia a jelenre fókuszál, de felismeri és igyekszik korrigálni a múltbeli történések, akár a születési családokból hozott transzgenerációs minták hatásait.
Fontos a hibáztatás-mentes, közös felelősségvállalás, hiszen a pár a saját életének legjobb szakértője, az ő erejük adja a változás erejét.

Mikor ajánlunk párterápiát?

  • A kapcsolat megromlása
  • Sokasodó konfliktusok, amiket nem sikerül megoldani
  • Elhidegülés
  • Párkapcsolat ellaposodása
  • Felmerül a szakítás, vagy válás gondolata
  • Válás előtt, vagy után
  • Megcsalás, félrelépés, hűtlenség esetén
  • Bizalomvesztés esetén

Minél előbb kezd bele egy pár helyzete megjavításába, annál nagyobb eséllyel sikerülhet helyrehozni, örömforrássá és támogatóvá, konstruktívvá tenni a párkapcsolatot.

Mi történik a párterápián?

A párterápiás folyamatot két párterapeuta kíséri a lelki folyamatok komplexitása miatt. Az ülések időtartama két egyéni konzultáció hosszú, 2×50-55 perc és kéthetente kerül sor a találkozásokra.

Aktív részvétel a párterápián
A párterápia során jellemző a párterapeuták fokozottabb aktivitása, a kliensek „megmozgatása”, aktivizálása a hagyományosnak számító beszélgetésen túl. Gyakran alkalmazunk különféle non-verbális technikákat, például szoborépítést, dramatikus elemeket, más játékos feladatokat, vagy a képzeletre, a megtapasztalásra, az átélésre irányuló aktivitásokat. Ennek célja, hogy a „fejjel” megválaszolható kérdéseken túl a klienseket új élmények átélésén keresztül segítsük a problémájuk átlátásában és megoldásában, új kommunikációs formák és viselkedések kipróbálásában. Ezért adunk rendszeresen otthoni feladatokat is.

Párterápia Budapesten
Az első 2-3 alkalom során közösen tűzzük ki a pár tagjaival fókuszt és a folyamat előrelátható hosszáról is beszélünk. Ezután pedig együtt dolgozunk a közös cél elérésén.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

Gyakran ismételt kérdések

Minőségpolitika, hitelesség

A klinikai szakpszichológia a modern egészségügyi ellátás szerves részét képezi. A rendelő minőségügyi célkitűzése a bizonyítottan hatásos kezelés biztosítása a kliensek számára, a velük való partneri viszony kialakítása a kezelési folyamat során (beleegyezési nyilatkozat). Ha a beteg állapota vagy állapotának védelme indokolja orvosi konzultációt veszünk igénybe.

A magas minőségű, professzionális munkavégzést kiképző pszichoterapeuta szupervízoraink által vezetett rendszeres szupervízió és pszichológusaink számára szervezett esetmegbeszélő csoportjaink biztosítják.

Egészséges vagyok, de problémám adódott...

Sokakban él a tévhit, hogy a pszichológus csak betegekkel foglalkozik. Ez nem így van. Egészséges, általában alkalmazkodni tudó emberek is fordulnak pszichológushoz, ha valamely életterületen jelentkező problémával elakadtak, krízishelyzetben vannak, vagy emberi kapcsolataikban változásra vágynak, illetve önismeretükön szeretnének dolgozni. A pszichológussal való közös munka lehetőséget ad a gondolatok, érzések megértésén keresztül a nem tudatos működések feltárására és ezáltal a változás elérésére.

Titokban maradnak az adataim?

Az adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezeljük. A pszichológusok titoktartási kötelezettség betartásával végzik munkájukat és erről tájékoztatják a klienseket is, valamint az egészségügyi dokumentáció megismeréséhez való jogukról. A dokumentáció biztonságos, jogosulatlan személyektől elzárt tárolása biztosított a rendelőben.

Mi történik a pszichológiai vizsgálat során?

Az első interjú során, ami több alkalmat is igénybe vehet, megfogalmazásra kerül a probléma és közösen körbe járjuk a terápiás munka szempontjából fontos témákat (életút, meghatározó élmények, kapcsolatok stb.) is. A szakember által javasolt tesztekkel és vizsgáló eljárásokkal további jellemzők kerülhetnek felmérésre. A felmérési szakasz végén a pszichológus visszajelez az eredményekről és javaslatot tesz a terápiás munka formai és idői kereteire. A közösen kitűzött terápiás cél függvényében dől el, hogy néhány alkalmas pszichológiai konzultáció vagy hosszabb, folyamatos lélektani munka által érhető el a kívánt változás.

Mennyire képzettek a rendelő pszichológusai?

A rendelőben dolgozó munkatársak magasan képzettek: végzett szakpszichológusok, vagy klinikai szakpszichológus jelölt státusszal rendelkeznek. Többféle módszerspecifikus képzésben (pl.: családterápia, pszichodráma, művészet és szocioterápia, induviduálpszichológia sématerápia stb.) képzett vagy képződő szakemberek. A pszichológiai tevékenységet kiképző pszichoterapeuták rendszeres szupervíziója mellett végezzük.

Ide kattintva megismerkedhet munkatársainkkal.

Milyen hosszúak a terápiás ülések?

A felnőtt pacienseket általában heti rendszerességgel 50 percben fogadjuk hétfőtől péntekig. A pár- és családterápiák kéthetente 90 percben hétfőtől péntekig, a gyerekterápiák a gyermekek életkorának megfelelő időtartamban és gyakoriságban zajlanak hétfőtől péntekig, amit a terápiát vezető pszichológus határoz meg. A csoportos terápiákat, workshopokat típusuktól függően hét közben és hétvégén is tartjuk.

Helyszín, megközelíthetőség

I. Mészáros utca:
1016 Budapest, Mészáros u. 10., 1. emelet, 3. ajtó. 
Kapucsengő: 3

XII. Böszörményi út:
1126 Budapest, Böszörményi út 3/d., földszint
Kapucsengő: 3

Megközelíthetőség

Kapcsolódó tünetek és kezelési módszerek
állandó rosszkedv
álmatlanság
alvászavar
autogén tréning
bipoláris affektív zavar
bipoláris depresszió
bipoláris zavar
családi konfliktusok
családi problémák
depresszió
dinamikus terápia
életközepi válság
életvezetési problémák
EMDR terápia
generalizált szorongás
hangulatingadozás
hangulatzavar
kiégés
kognitív viselkedésterápia
öngyűlölet
önismereti zavar
párkapcsolati konfliktusok
párkapcsolati problémák
pszichodinamikus terápia
relaxációa terápia
stressz
stresszkezelés
szeretetképtelenség
szorongás
válás utáni depresszió