Neurofeedback

Neurofeedback

A neurofeedback módszerről röviden

A neurofeedback alapja az EEG, vagyis az elektroenkefalográfia. Ez egy pszichofiziológiai mérőeljárás, melynek segítségével a pszichés működés élettani hátterét vizsgálhatjuk, más szavakkal pedig egy elektrofiziológiai mérőeszköz, mely az idegsejtek elektromos aktivitásának regisztrálására szolgál valós időben.

A neurofeedback tréningek során a tréningezett személy agyi elektromos tevékenységét mérjük elektródákkal, illetve folyamatosan visszajelzést adunk erről a kliensnek. Ezáltal ő képes megváltoztatni a rá jellemző agyhullám mintázatot, és olyan új mintázatokat kialakítani, melyek a tréningezett képességhez, tudatállapothoz kapcsolódnak.

Ez a mi esetünkben a tréningek nagy részében azt jelenti a gyakorlatban, hogy a résztvevő filmet néz, és amennyiben a kívánatos agyi oszcilláció mintázatot produkálja, akkor a képernyő világos marad, ha viszont eltér attól, elsötétül.

Kinek, milyen esetekben érdemes neurofeedback tréningre járnia?

Nagyon nagy általánosságban két esetben érdemes neurofeedback tréninget igénybe venni:

  • Idegrendszeri, vagy az idegrendszert is érintő problémák esetében.
  • Ha iskolai, munkahelyi, vagy valamilyen egyéb (pl. sport) teljesítményt akarunk növelni. Ezt a tréning típust nevezik csúcsteljesítmény tréningnek is.

A mindennapi feladatok elvégzéséhez szükségesek a megfelelő koncentráció, memória, a jó alvás és a stressztűrés. Ezek javításában is tud segíteni a Neurofeedback.

Amennyiben problémákról van szó, a teljesség igénye nélkül a következő esetekben érdemes hozzánk fordulni:

  • ADHD/hiperaktivitás, figyelemzavar;
  • Ez a neurofeedback leggyakoribb felhasználási területe, ahogy azt mondani szoktuk: „a legjobban kitaposott ösvény”;
  • Idegrendszeri éretlenség;
  • Szorongás, depresszió;
  • Tanulási nehézségek, diszlexia, diszkalkulia;
  • Alvászavarok;
  • Stresszkezelés;
  • Agysérülések, stroke vagy születési rendellenességek esetén rehabilitáció, állapotjavítás;
  • Epilepszia;
  • Memóriaproblémák, demencia;
  • Alkoholizmus, függőségek;

Néhány szó a teamről és az eszközökről

Partnerünk, a Brain Activity csapata pszichológusokból áll, akik közül ketten is agykutatók. Mindannyian képzett neurofeedback trénerek, több éves szakmai tapasztalattal. A tréningek során saját fejlesztésű szoftvert használnak, így gyorsan és rugalmasan tudnak alkalmazkodni, valamint képesek tapasztalataik és a legújabb tudományos eredmények alapján fejlődni és fejleszteni. „Szakmai szemléletünkre a lehető legdifferenciáltabb egyéni bánásmódra és a folyamatos újításra törekvés jellemző.” A tréningeket a jelenleg elérhető legmodernebb eszközökkel végzett előzetes állapotfelmérés alapján, a kliens céljaihoz igazodva tervezik.

A Brain Activity kétféle EEG mérőműszerrel rendelkezik:

  • Az egyik legfejlettebb technológiát képviselő, kutatási elvárásoknak megfelelő BrainMaster Freedom-24 készülékkel, melynek köszönhetően a piacon egyedülállóként a teljes agy monitorozásra vagyunk képesek valós időben.
  • Neuroelectrics Enobio 8 száraz elektródás EEG készülékekkel. Az előzetes felméréseket követően általában ilyen készülékeket használunk a tréningek során.

Mind a két eszköz száraz elektródás, így a tréningek után nem szükséges hajat mosni.

További információ: BrainActivity, info@brainactivity.online, +36 20 249 6714

Gyakori kérdések

Hány éves kortól ajánlott?

A kliensek részéről bizonyos együttműködés szükséges, illetve az EEG készülék sem jó bármilyen fejméretre. Ezért tréningjeinket 4 éves kortól ajánljuk. 

Hány alkalom után tapasztalható változás

A szakirodalom 20-40 neurofeedback tréning alkalmat javasol, de sokan számolnak be már arról, hogy már az első alkalom után éreztek javulást pl. jobban aludtak. A szükséges neurofeedback ülések száma személyenként változik, a kezelendő probléma súlyossága és típusa alapján.

 

Tartós-e az elért eredmény?

A hatékonyabb agyi „üzemmód” beállítás, amit el lehet érni a neurofeedback-kel, velünk maradhat akár maradhat életünk végig. 

Milyen rendszerességgel érdemes a kezelésekre járni?

Általánosságban heti kettő alkalom javasolt, de heti egy vagy kettőnél több tréning is hatásos lehet. Érdemes a tréningek között 48 órás szünetet tartani.

Hogyan zajlik az állapotfelmérés?

Még az első alkalmat megelőzően arra kérjük a klienseinket, hogy töltsék ki az anamnézis lapunkat, amely jó kiindulópontja a részletes állapotfelmérésnek. Az első személyes találkozáskor folytatjuk a felmérést, és tisztázzuk a tréning kereteit (pl. rendszerességét), az elérni kívánt célt és a felmerülő kérdéseket. Ezt követően felmérést végzünk az EEG segítségével és igény szerint pszichológiai tesztekkel, melyek alapján kidolgozzuk a későbbi tréningeket.

Van-e mellékhatása a tréningnek?

A neurofeedback kezeléseknek bizonyítottan nincs nemkívánatos hatása. (Vagyis mellékhatása.) Túl azon, hogy maguk a foglalkozások fárasztóak, és bizonyos szempontból megterhelőek, nincs semmilyen hátrányos következményük.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes találkozásra.

Gyakran ismételt kérdések

Minőségpolitika, hitelesség

A klinikai szakpszichológia a modern egészségügyi ellátás szerves részét képezi. A rendelő minőségügyi célkitűzése a bizonyítottan hatásos kezelés biztosítása a kliensek számára, a velük való partneri viszony kialakítása a kezelési folyamat során (beleegyezési nyilatkozat). Ha a beteg állapota vagy állapotának védelme indokolja orvosi konzultációt veszünk igénybe.

A magas minőségű, professzionális munkavégzést kiképző pszichoterapeuta szupervízoraink által vezetett rendszeres szupervízió és pszichológusaink számára szervezett esetmegbeszélő csoportjaink biztosítják.

Egészséges vagyok, de problémám adódott...

Sokakban él a tévhit, hogy a pszichológus csak betegekkel foglalkozik. Ez nem így van. Egészséges, általában alkalmazkodni tudó emberek is fordulnak pszichológushoz, ha valamely életterületen jelentkező problémával elakadtak, krízishelyzetben vannak, vagy emberi kapcsolataikban változásra vágynak, illetve önismeretükön szeretnének dolgozni. A pszichológussal való közös munka lehetőséget ad a gondolatok, érzések megértésén keresztül a nem tudatos működések feltárására és ezáltal a változás elérésére.

Titokban maradnak az adataim?

Az adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezeljük. A pszichológusok titoktartási kötelezettség betartásával végzik munkájukat és erről tájékoztatják a klienseket is, valamint az egészségügyi dokumentáció megismeréséhez való jogukról. A dokumentáció biztonságos, jogosulatlan személyektől elzárt tárolása biztosított a rendelőben.

Mi történik a pszichológiai vizsgálat során?

Az első interjú során, ami több alkalmat is igénybe vehet, megfogalmazásra kerül a probléma és közösen körbe járjuk a terápiás munka szempontjából fontos témákat (életút, meghatározó élmények, kapcsolatok stb.) is. A szakember által javasolt tesztekkel és vizsgáló eljárásokkal további jellemzők kerülhetnek felmérésre. A felmérési szakasz végén a pszichológus visszajelez az eredményekről és javaslatot tesz a terápiás munka formai és idői kereteire. A közösen kitűzött terápiás cél függvényében dől el, hogy néhány alkalmas pszichológiai konzultáció vagy hosszabb, folyamatos lélektani munka által érhető el a kívánt változás.

Mennyire képzettek a rendelő pszichológusai?

A rendelőben dolgozó munkatársak magasan képzettek: végzett szakpszichológusok, vagy klinikai szakpszichológus jelölt státusszal rendelkeznek. Többféle módszerspecifikus képzésben (pl.: családterápia, pszichodráma, művészet és szocioterápia, induviduálpszichológia sématerápia stb.) képzett vagy képződő szakemberek. A pszichológiai tevékenységet kiképző pszichoterapeuták rendszeres szupervíziója mellett végezzük.

Ide kattintva megismerkedhet munkatársainkkal.

Milyen hosszúak a terápiás ülések?

A felnőtt pacienseket általában heti rendszerességgel 50 percben fogadjuk hétfőtől péntekig. A pár- és családterápiák kéthetente 90 percben hétfőtől péntekig, a gyerekterápiák a gyermekek életkorának megfelelő időtartamban és gyakoriságban zajlanak hétfőtől péntekig, amit a terápiát vezető pszichológus határoz meg. A csoportos terápiákat, workshopokat típusuktól függően hét közben és hétvégén is tartjuk.

Helyszín, megközelíthetőség

I. Mészáros utca:
1016 Budapest, Mészáros u. 10., 1. emelet, 3. ajtó. 
Kapucsengő: 3

XII. Böszörményi út:
1126 Budapest, Böszörményi út 3/d., földszint
Kapucsengő: 3

Megközelíthetőség

Kapcsolódó tünetek és kezelési módszerek
állandó rosszkedv
álmatlanság
alvászavar
autogén tréning
bipoláris affektív zavar
bipoláris depresszió
bipoláris zavar
családi konfliktusok
családi problémák
depresszió
dinamikus terápia
életközepi válság
életvezetési problémák
EMDR terápia
generalizált szorongás
hangulatingadozás
hangulatzavar
kiégés
kognitív viselkedésterápia
öngyűlölet
önismereti zavar
párkapcsolati konfliktusok
párkapcsolati problémák
pszichodinamikus terápia
relaxációa terápia
stressz
stresszkezelés
szeretetképtelenség
szorongás
válás utáni depresszió