Mediáció

Mediáció

Mit tehetünk egy konfliktus közepén, ha a kiút nem látszik, az enyhülés és az igazi békülés, a harmónia akár elérhetetlenül távolinak tűnik?
Mivel a konfliktusok előbb utóbb törvényszerűen megjelennek minden valódi kapcsolatban, ahol érzelmek, érdekek vannak jelen, így a kiútkeresés, a konfliktusok feloldása, a megoldásra való törekvés része kell hogy legyen a kapcsolatoknak, amennyiben annak fenntartása, vagy rendezett formában történő lezárása a cél.

A kapcsolatok, legyen az családi-, pár-, vagy munkajellegű, folyamatos törődést igényelnek. A nézeteltérések megjelenésével a törődést a megoldáskeresés jelenti. Ha egy kapcsolat egyszer működött és ez közös cél a jövőben is, akkor érdemes figyelmet fordítani a konfliktushelyzet megértésére. Ezt követi a közös, mindkét fél számára elfogadható megoldás keresése.

A konfliktusok kezelésének, mederben tartásának, és megoldásának hatékony, gyors és főleg kíméletes módszere a mediáció, amely minden esetben a jelenre és a jövőre fókuszál. A módszer alapja az elakadt párbeszéd beindítása és helyreállítása, az elakadás feltárása és feloldása. Terepe pedig olyan közeg, ahol mindenki biztonságban érezheti magát, mivel a mediátor állásfoglalásoktól és véleményalkotástól mentesen teljesen pártatlanul facilitálja a folyamatot, segíti a feleket a számukra legjobb megoldás megtalálásában.

A mediáció legfontosabb eszköze és egyben közege a kommunikáció. Lényege, hogy minden résztvevő egyaránt megismerje és megértse saját és partnere kiindulópontját, szempontrendszerét és céljait is. A mediáció során a sok különbözéség megismerésén és megértésén túl a közös pontok megtalálása a cél. A folyamat alatt az újraindított párbeszéd segíti a feleket lépésről lépésre haladni. A tempó, az ütem mindig egyedi. Ezt biztosítja a mediátor különböző eszközökkel. Mindig van lehetőség megállni, szünetet tartani – akár az egész folyamatban, akár az ülés során. A külön tárgyalások a mediátorral való négyszemközti megbeszélést biztosítják teljesen egyenlő mértékben a résztvevők számára. A mediátor időnként összegez, tisztázó kérdéseket fogalmaz meg minden esetben pártatlanságot biztosítva. Az ülések során maximum 3 óra áll rendelkezésre. Tapasztalatok szerint ez az időtartam segíti az elmélyült őszinte beszélgetések kialakulását, az álláspontok közeledését, megértését.

Családi viszályok, párkapcsolati nehézségek, válási helyzetek, üzleti konfliktusok esetén is gyors és eredményes előrelépést kínál a mediáció, amely sikeres lehet önmagában is, de terápiás folyamattal párhuzamosan is hatékonyan működő módszer. A terápiát nem befolyásolja és nem helyettesíti, hiszen a múltbéli lelki elakadásokkal nem foglalkozik, nem gyógyító folyamat, a jelenben a gyors elmozdulást és a jövőbeli együttműködést segíti hatékonyan.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

Gyakran ismételt kérdések

Minőségpolitika, hitelesség

A klinikai szakpszichológia a modern egészségügyi ellátás szerves részét képezi. A rendelő minőségügyi célkitűzése a bizonyítottan hatásos kezelés biztosítása a kliensek számára, a velük való partneri viszony kialakítása a kezelési folyamat során (beleegyezési nyilatkozat). Ha a beteg állapota vagy állapotának védelme indokolja orvosi konzultációt veszünk igénybe.

A magas minőségű, professzionális munkavégzést kiképző pszichoterapeuta szupervízoraink által vezetett rendszeres szupervízió és pszichológusaink számára szervezett esetmegbeszélő csoportjaink biztosítják.

Egészséges vagyok, de problémám adódott...

Sokakban él a tévhit, hogy a pszichológus csak betegekkel foglalkozik. Ez nem így van. Egészséges, általában alkalmazkodni tudó emberek is fordulnak pszichológushoz, ha valamely életterületen jelentkező problémával elakadtak, krízishelyzetben vannak, vagy emberi kapcsolataikban változásra vágynak, illetve önismeretükön szeretnének dolgozni. A pszichológussal való közös munka lehetőséget ad a gondolatok, érzések megértésén keresztül a nem tudatos működések feltárására és ezáltal a változás elérésére.

Titokban maradnak az adataim?

Az adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezeljük. A pszichológusok titoktartási kötelezettség betartásával végzik munkájukat és erről tájékoztatják a klienseket is, valamint az egészségügyi dokumentáció megismeréséhez való jogukról. A dokumentáció biztonságos, jogosulatlan személyektől elzárt tárolása biztosított a rendelőben.

Mi történik a pszichológiai vizsgálat során?

Az első interjú során, ami több alkalmat is igénybe vehet, megfogalmazásra kerül a probléma és közösen körbe járjuk a terápiás munka szempontjából fontos témákat (életút, meghatározó élmények, kapcsolatok stb.) is. A szakember által javasolt tesztekkel és vizsgáló eljárásokkal további jellemzők kerülhetnek felmérésre. A felmérési szakasz végén a pszichológus visszajelez az eredményekről és javaslatot tesz a terápiás munka formai és idői kereteire. A közösen kitűzött terápiás cél függvényében dől el, hogy néhány alkalmas pszichológiai konzultáció vagy hosszabb, folyamatos lélektani munka által érhető el a kívánt változás.

Mennyire képzettek a rendelő pszichológusai?

A rendelőben dolgozó munkatársak magasan képzettek: végzett szakpszichológusok, vagy klinikai szakpszichológus jelölt státusszal rendelkeznek. Többféle módszerspecifikus képzésben (pl.: családterápia, pszichodráma, művészet és szocioterápia, induviduálpszichológia sématerápia stb.) képzett vagy képződő szakemberek. A pszichológiai tevékenységet kiképző pszichoterapeuták rendszeres szupervíziója mellett végezzük.

Ide kattintva megismerkedhet munkatársainkkal.

Milyen hosszúak a terápiás ülések?

A felnőtt pacienseket általában heti rendszerességgel 50 percben fogadjuk hétfőtől péntekig. A pár- és családterápiák kéthetente 90 percben hétfőtől péntekig, a gyerekterápiák a gyermekek életkorának megfelelő időtartamban és gyakoriságban zajlanak hétfőtől péntekig, amit a terápiát vezető pszichológus határoz meg. A csoportos terápiákat, workshopokat típusuktól függően hét közben és hétvégén is tartjuk.

Helyszín, megközelíthetőség

I. Mészáros utca:
1016 Budapest, Mészáros u. 10., 1. emelet, 3. ajtó. 
Kapucsengő: 3

XII. Böszörményi út:
1126 Budapest, Böszörményi út 3/d., földszint
Kapucsengő: 3

Megközelíthetőség

Kapcsolódó tünetek és kezelési módszerek
állandó rosszkedv
álmatlanság
alvászavar
autogén tréning
bipoláris affektív zavar
bipoláris depresszió
bipoláris zavar
családi konfliktusok
családi problémák
depresszió
dinamikus terápia
életközepi válság
életvezetési problémák
EMDR terápia
generalizált szorongás
hangulatingadozás
hangulatzavar
kiégés
kognitív viselkedésterápia
öngyűlölet
önismereti zavar
párkapcsolati konfliktusok
párkapcsolati problémák
pszichodinamikus terápia
relaxációa terápia
stressz
stresszkezelés
szeretetképtelenség
szorongás
válás utáni depresszió