Szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció

Szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció

A gyermekek fejlődése szempontjából az első néhány év kiemelkedő fontosságú – ezzel valószínűleg majdnem mindenki egyetért. Mégis, amikor valaki megkérdezi tőlem, hogy mivel foglalkozom, meglepődik a válaszon. Lehet egy csecsemővel, 1, 2, 3, 4 éves kisgyermekkel pszichológushoz menni? Mit tud egy pszichológus ilyen pici gyermekekkel kezdeni? Mi történik ott?

A kisgyermekek fejlődése minden területen hatalmas változásokon meg keresztül az első pár évben, gondoljunk csak a mozgásra, táplálkozásra, az alvásra, a kommunikációra, érzelem- és viselkedésszabályozásra. A sok változás következtében előfordulhatnak átmeneti nehézségek, ami egy ideig jól működött, már nem válik be. A szülőket is folyamatosan befolyásolják a környezetükben történtek. Munkájukkal, tágabb családdal, barátokkal történtek, veszteségek, stresszes időszakok közvetetten szintén hatással lehetnek a szülő-csecsemő/kisgyermek kapcsolat alakulására, és az intézménybe lépés (bölcsőde, óvoda kezdés) is erre az időszakra esik. A jól evő kisgyermek egyszer csak elkezd válogatni, visszautasítja az ételt. Nem akar elaludni vagy éjszaka rendszeresen ébred és a visszaaltatás hosszadalmas és kimerítő, édesanyát egy pillanatra nem hagyja magára, hirtelen mindennel ellenkezik, furcsa szokásokhoz kezd ragaszkodni, vagy bármi más módon megváltozik a viselkedése és ez nagyon aggasztja a szülőket, vagy megnehezíti a mindennapokat.

A szülő-csecsemő/kisgyermek konzultációs keret lehetőséget adhat az első pár évben megjelenő nehézségek csökkentésére, megoldására, a szülők szülői szerepükben való megerősítésére, a szülői kompetencia erősítésére, a szülő-kisgyermek kapcsolat alakítására. A konzultációkon a csecsemő/kisgyermek, az édesanya és sok esetben az édesapa is részt vesz. A kisgyermek számára ez nem vizsgálati, hanem egy játékos helyzet, ahol szabadon választhat mit és kivel szeretne játszani. Miközben a kisgyermek játszik, az édesanyával vagy a szülőkkel részletes beszélgetés zajlik a kisgyermek fejlődéséről, a nehézségekről, a családról, szülővé válásról. A beszélgetések során a nehézségek mellett nagyon fontos azokra a dolgokra, közös tevékenységekre is időt szánni, amik jól működnek, hiszen legtöbb esetben csak néhány problémás helyzet van. Természetesen a fókusz a nehézségeken van, ezt igyekszünk minél részletesebben és minél több oldalról körbejárni, az okokat feltárni. Sok szülőben felmerülhet a kérdés, főként nagyobb (3-4 éves) gyermekek esetén, hogy jó-e a kisgyermek jelenlétében beszélni a nehézségekről, ezért kérésre lehetőség van a szülőknek a kisgyermek nélkül is részt venni egy-egy alkalmon. A szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció legtöbbször rövid, 2-10 alkalmas folyamat, heti kétheti találkozásokkal.

Ami nem tartozik a szülő-csecsemő/kisgyermek konzultációs keretbe: Előfordulhat, hogy a szülők olyan mértékű pszichés terheltséggel érkeznek a szülői szerepbe, ami egyéni felnőtt terápiát, ellátást igényel (pl. traumák, pszichiátriai nehézségek), esetleg párkapcsolati konfliktusok állnak fenn. Szükséges lehet ezeken a háttérben meghúzódó nehézségeken más keretben foglalkozni. A kisgyermek oldaláról, amennyiben valamilyen más, pl. organikus ok is felmerül a nehézség kialakulásában és fennmaradásában, előzetes szakorvosi kivizsgálásra vagy szakorvossal történő együttműködésre lehet szükség (gasztroenterológus, neurológus, fül- orr- gégészet, hallásvizsgálat stb.).

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes találkozásra.

Gyakran ismételt kérdések

Minőségpolitika, hitelesség

A klinikai szakpszichológia a modern egészségügyi ellátás szerves részét képezi. A rendelő minőségügyi célkitűzése a bizonyítottan hatásos kezelés biztosítása a kliensek számára, a velük való partneri viszony kialakítása a kezelési folyamat során (beleegyezési nyilatkozat). Ha a beteg állapota vagy állapotának védelme indokolja orvosi konzultációt veszünk igénybe.

A magas minőségű, professzionális munkavégzést kiképző pszichoterapeuta szupervízoraink által vezetett rendszeres szupervízió és pszichológusaink számára szervezett esetmegbeszélő csoportjaink biztosítják.

Egészséges vagyok, de problémám adódott...

Sokakban él a tévhit, hogy a pszichológus csak betegekkel foglalkozik. Ez nem így van. Egészséges, általában alkalmazkodni tudó emberek is fordulnak pszichológushoz, ha valamely életterületen jelentkező problémával elakadtak, krízishelyzetben vannak, vagy emberi kapcsolataikban változásra vágynak, illetve önismeretükön szeretnének dolgozni. A pszichológussal való közös munka lehetőséget ad a gondolatok, érzések megértésén keresztül a nem tudatos működések feltárására és ezáltal a változás elérésére.

Titokban maradnak az adataim?

Az adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezeljük. A pszichológusok titoktartási kötelezettség betartásával végzik munkájukat és erről tájékoztatják a klienseket is, valamint az egészségügyi dokumentáció megismeréséhez való jogukról. A dokumentáció biztonságos, jogosulatlan személyektől elzárt tárolása biztosított a rendelőben.

Mi történik a pszichológiai vizsgálat során?

Az első interjú során, ami több alkalmat is igénybe vehet, megfogalmazásra kerül a probléma és közösen körbe járjuk a terápiás munka szempontjából fontos témákat (életút, meghatározó élmények, kapcsolatok stb.) is. A szakember által javasolt tesztekkel és vizsgáló eljárásokkal további jellemzők kerülhetnek felmérésre. A felmérési szakasz végén a pszichológus visszajelez az eredményekről és javaslatot tesz a terápiás munka formai és idői kereteire. A közösen kitűzött terápiás cél függvényében dől el, hogy néhány alkalmas pszichológiai konzultáció vagy hosszabb, folyamatos lélektani munka által érhető el a kívánt változás.

Mennyire képzettek a rendelő pszichológusai?

A rendelőben dolgozó munkatársak magasan képzettek: végzett szakpszichológusok, vagy klinikai szakpszichológus jelölt státusszal rendelkeznek. Többféle módszerspecifikus képzésben (pl.: családterápia, pszichodráma, művészet és szocioterápia, induviduálpszichológia sématerápia stb.) képzett vagy képződő szakemberek. A pszichológiai tevékenységet kiképző pszichoterapeuták rendszeres szupervíziója mellett végezzük.

Ide kattintva megismerkedhet munkatársainkkal.

Milyen hosszúak a terápiás ülések?

A felnőtt pacienseket általában heti rendszerességgel 50 percben fogadjuk hétfőtől péntekig. A pár- és családterápiák kéthetente 90 percben hétfőtől péntekig, a gyerekterápiák a gyermekek életkorának megfelelő időtartamban és gyakoriságban zajlanak hétfőtől péntekig, amit a terápiát vezető pszichológus határoz meg. A csoportos terápiákat, workshopokat típusuktól függően hét közben és hétvégén is tartjuk.

Helyszín, megközelíthetőség

I. Mészáros utca:
1016 Budapest, Mészáros u. 10., 1. emelet, 3. ajtó. 
Kapucsengő: 3

XII. Böszörményi út:
1126 Budapest, Böszörményi út 3/d., földszint
Kapucsengő: 3

Megközelíthetőség

Kapcsolódó tünetek és kezelési módszerek
állandó rosszkedv
álmatlanság
alvászavar
autogén tréning
bipoláris affektív zavar
bipoláris depresszió
bipoláris zavar
családi konfliktusok
családi problémák
depresszió
dinamikus terápia
életközepi válság
életvezetési problémák
EMDR terápia
generalizált szorongás
hangulatingadozás
hangulatzavar
kiégés
kognitív viselkedésterápia
öngyűlölet
önismereti zavar
párkapcsolati konfliktusok
párkapcsolati problémák
pszichodinamikus terápia
relaxációa terápia
stressz
stresszkezelés
szeretetképtelenség
szorongás
válás utáni depresszió