Kardos Rita

családterapeuta, örökbefogadási szakértő, gyermekjogi képviselő, gyermekvédelmi mediátor

A nevem Kardos Rita, Miskolcon születtem 1972-ben egy középosztálybeli családba, ahol sem a fizikai munka nem volt idegen, sem pedig a magasan képzett családtagok jelenléte. A családunk effajta sokszínűsége lehetőséget kínált arra, hogy a különböző emberekhez vezető utat könnyen megtaláljam. Talán ez is volt az oka annak, hogy pályám kezdetén a szociális munkás szakot választottam, ahol a gyermekvédelem keretében a gyermekek és családok megsegítése vált fő szakmai célommá.

1996-ban kezdtem örökbefogadással foglalkozni a Rosenstock, Lowe and Nickols, Attorney at Law, nemzetközi örökbefogadással foglalkozó ügyvédi iroda munkatársaként, amelynek a Magyarországon és Ukrajnában zajló nemzetközi örökbefogadások referense lettem, Magyarországon kilenc, majd ezt követően Ukrajnában még kettő éven keresztül.

2013-ban meghívást kaptam a Pest Megyei Gyermekvédelmi Központtól, hogy vezessem az Örökbefogadási Szolgáltot, ahol 6 évig dolgoztam. 2015 óta a leendő örökbefogadó szülők számára szervezett tanfolyam keretében, szakmai vezetőként, gyermekvállalási nehézségekkel küzdő párok és egyedülálló személyek örökbefogadásra való felkészítésében veszek részt.

Gyermekjogi Képviselő címet az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ által szervezett képzés keretében szereztem, majd a Család, Gyermek, Ifjúság – Kiemelkedően Közhasznú Egyesület szervezésében, 2015-ben megszereztem a Gyermekvédelemi Mediátor képesítést, amely által válások esetén, gyermekelhelyezések kapcsán felmerülő problémák során nyújtunk segítséget a krízisben lévő pároknak, családoknak.

2020 júniusában szereztem meg a családterapeuta címet a Semmelweis Orvostudományi Egyetem mester képzése keretében. Ezt megelőzően koterapeutaként dolgoztam kötelezett és magán úton jelentkező családokkal, párokkal. Családterapeutaként a párkapcsolati, házastársi, családi problémák vagy a család életében történő életesemények a családtagokra való hatásának vizsgálata és a család jóllétének javítása a munkánk célja. Folyamatosan lenyűgöz az az erő, amelyet a hozzánk forduló személyek birtokolnak és amelynek közös felfedezését követően változások következnek be a pár/család életében.

Az örökbefogadás a gyermekvédelem egyik legösszetettebb feladata. Az örökbefogadott és örökbefogadó́ részéről bármennyire is bizakodóak a végkimentelt illetően, mind a két oldalról a veszteség és a gyász érzésével indul a folyamat, így a család életében szinte törvényszerűen felmerülő nehézségek megoldásához speciális segítségre van szükség. Ebben az izgalmas folyamatban a gyermek családba kerülése előtt, majd a családba kerülést követően veszek részt, mint családterapeuta.

Szabadidőmben szívesen utazom. 1996-ban fél évet éltem az Egyesült Államokban, a 90-es évek végén és az ezredforduló elején Ukrajnában dolgoztam és éltem rövidebb ideig. 2011- Franciaországban tartózkodtam, ahol egy magániskolában elevenítettem fel francia nyelvtudásomat, majd Svédországban, Stockholmban a királyi negyedben (Solna) éltem több, mint 2 évet. Két legkedvesebb úticélom Szicília és az Egyesült Államok.

 

Publikációk:

A haldokló és a halál méltóságáért (1995)

Tükröm, tükröm. Az örökbefogadás hatása az identitás kialakulására (2020)

„…. mert, aki végképp senkié, az mindenki falatja” (2020)
Örökbefogadott, gyermekotthonban nevelkedett gyermek kötődési sérülései és azok korrigálása családterápia segítségével.   

Munkatársaink

Pszichológusaink klinikai szakképzettsége a biztosíték arra, hogy a segítség, amit nyújtunk, professzionális. A magyar törvények csak a klinikusok számára engedélyezik a pszichoterápiás munkát, mert nekik van meg a kezeléshez kellő szakmai tudásuk, hozzáértésük. A magas minőségű, professzionális munkavégzést kiképző pszichoterapeuta szupervízoraink által vezetett rendszeres szupervízió és pszichológusaink számára szervezett esetmegbeszélő csoportjaink biztosítják.

Rólunk

A Soulwell egy magas szakmai sztenderdek szerint működő professzionális szakpszichológiai rendelő, ahol a szakmai team közösségként, egymás tudását erősítve dolgozik azon, hogy a hozzánk fordulók minőségi ellátásban részesüljenek.

Rendelőnkben összesen öt szoba áll rendelkezésre. A szobák berendezése a terápiás folyamatok hatékonysága érdekében rendezettek, nyugalmat és biztonságos légkört biztosítanak: kényelmes bútorok, gyerek bútorok, harmónia.

Minőségpolitika, hitelesség

A klinikai szakpszichológia a modern egészségügyi ellátás szerves részét képezi. A rendelő minőségügyi célkitűzése a bizonyítottan hatásos kezelés biztosítása a kliensek számára, a velük való partneri viszony kialakítása a kezelési folyamat során (beleegyezési nyilatkozat). Ha a beteg állapota vagy állapotának védelme indokolja orvosi konzultációt veszünk igénybe.

A magas minőségű, professzionális munkavégzést kiképző pszichoterapeuta szupervízoraink által vezetett rendszeres szupervízió és pszichológusaink számára szervezett esetmegbeszélő csoportjaink biztosítják.

Terápiás módszerek

Felnőtt egyéni konzultáció

Gyerekterápia

Családterápia

Párterápia

Csoportterápia

Szexuálterápia

Online pszichológiai konzultáció