ADHD Program családoknak

ADHD Program családoknak

ADHD-s gyermeket nevelő családok 6 alkalmas családkonzultációja

2022 februártól elérhető a családok számára az a családterápiás szemléletű 6 alkalmas konzultáció, amely tartalmaz pszichoedukációt, megismerteti a családokat az asszertív kommunikációval és olyan kognitív viselkedésterápiás elemekkel, amelyek segíthetik a családok mindennapi életét. A szülők, olyan technikákat sajátíthatnak el, amelyeket a hétköznapokban alkalmazni tudnak. A folyamatba szükségszerűen a gyermek óvónőjét vagy pedagógusát is meghívjuk egy alkalommal.  Azok az alkalmak, amelyeken a gyerekek is részt vesznek játékos formában, a gyermekek életkorának megfelelő ütemben zajlanak.  A folyamat célja a felismert, megfogalmazott hétköznapi problémák mérséklése, megszüntetése, valamint a családok segítése abban, hogy megértsék gyermekük viselkedését, és ez javulást hozzon a kihívással teli, gyakran krízist átélő családok hétköznapjaiba.

  • A program keretében 2 hetente, 2 terapeuta kíséri a folyamatot, alkalmanként 90 percben.
  • A szülőknek a program folyamán nyomtatott formában segédanyagokat biztosítunk.

Az ADHD-s gyermeket nevelő családok jellemző nehézségei

Számos családban és iskolában hiányzik az ADHD tüneteinek megértése és elfogadása, és ez negatívan hat a gyermek reakcióira, hosszú távon pedig személyiségfejlődésére is. Sok ADHD-s gyermek szorong, önbizalomhiánnyal küzd, gyakran ellenáll.
Mind a családoknál mind a szociális közegben, a gyermek félreértelmezett, vagy meg nem értett viselkedése sok nehézséget okoz, és ez összességében negatívan befolyásolja a gyermek személyiségfejlődését, továbbá a család diszfunkcionális működéséhez vezethet.

Tanulmányok rámutatnak arra, hogy az ADHD-s családokban jellemzően megjelenik a szülői stressz és a csökkent szülői kompetencia, valamint általános a szülői önértékelés és a nevelési stratégiák hiánya. Gyakoribbak házassági konfliktusok, a családi kapcsolatok sérülnek, a gyerek–szülő interakciók negatívvá és ellenségessé válnak. A testvéri konfliktusok is erőteljesebben jelennek meg az ADHD-s családokban.

Az ADHD-val diagnosztizált családok életében a gyógyszeres kezelés mellett a családterápiás keretben történő konzultáció, fontos segítséget nyújthat.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes vagy online találkozásra.

Foglaljon időpontot és hamarosan egyeztetünk Önnel egy megfelelő alkalmat a kollégánkkal való személyes találkozásra.

Gyakran ismételt kérdések

Minőségpolitika, hitelesség

A klinikai szakpszichológia a modern egészségügyi ellátás szerves részét képezi. A rendelő minőségügyi célkitűzése a bizonyítottan hatásos kezelés biztosítása a kliensek számára, a velük való partneri viszony kialakítása a kezelési folyamat során (beleegyezési nyilatkozat). Ha a beteg állapota vagy állapotának védelme indokolja orvosi konzultációt veszünk igénybe.

A magas minőségű, professzionális munkavégzést kiképző pszichoterapeuta szupervízoraink által vezetett rendszeres szupervízió és pszichológusaink számára szervezett esetmegbeszélő csoportjaink biztosítják.

Egészséges vagyok, de problémám adódott...

Sokakban él a tévhit, hogy a pszichológus csak betegekkel foglalkozik. Ez nem így van. Egészséges, általában alkalmazkodni tudó emberek is fordulnak pszichológushoz, ha valamely életterületen jelentkező problémával elakadtak, krízishelyzetben vannak, vagy emberi kapcsolataikban változásra vágynak, illetve önismeretükön szeretnének dolgozni. A pszichológussal való közös munka lehetőséget ad a gondolatok, érzések megértésén keresztül a nem tudatos működések feltárására és ezáltal a változás elérésére.

Titokban maradnak az adataim?

Az adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezeljük. A pszichológusok titoktartási kötelezettség betartásával végzik munkájukat és erről tájékoztatják a klienseket is, valamint az egészségügyi dokumentáció megismeréséhez való jogukról. A dokumentáció biztonságos, jogosulatlan személyektől elzárt tárolása biztosított a rendelőben.

Mi történik a pszichológiai vizsgálat során?

Az első interjú során, ami több alkalmat is igénybe vehet, megfogalmazásra kerül a probléma és közösen körbe járjuk a terápiás munka szempontjából fontos témákat (életút, meghatározó élmények, kapcsolatok stb.) is. A szakember által javasolt tesztekkel és vizsgáló eljárásokkal további jellemzők kerülhetnek felmérésre. A felmérési szakasz végén a pszichológus visszajelez az eredményekről és javaslatot tesz a terápiás munka formai és idői kereteire. A közösen kitűzött terápiás cél függvényében dől el, hogy néhány alkalmas pszichológiai konzultáció vagy hosszabb, folyamatos lélektani munka által érhető el a kívánt változás.

Mennyire képzettek a rendelő pszichológusai?

A rendelőben dolgozó munkatársak magasan képzettek: végzett szakpszichológusok, vagy klinikai szakpszichológus jelölt státusszal rendelkeznek. Többféle módszerspecifikus képzésben (pl.: családterápia, pszichodráma, művészet és szocioterápia, induviduálpszichológia sématerápia stb.) képzett vagy képződő szakemberek. A pszichológiai tevékenységet kiképző pszichoterapeuták rendszeres szupervíziója mellett végezzük.

Ide kattintva megismerkedhet munkatársainkkal.

Milyen hosszúak a terápiás ülések?

A felnőtt pacienseket általában heti rendszerességgel 50 percben fogadjuk hétfőtől péntekig. A pár- és családterápiák kéthetente 90 percben hétfőtől péntekig, a gyerekterápiák a gyermekek életkorának megfelelő időtartamban és gyakoriságban zajlanak hétfőtől péntekig, amit a terápiát vezető pszichológus határoz meg. A csoportos terápiákat, workshopokat típusuktól függően hét közben és hétvégén is tartjuk.

Helyszín, megközelíthetőség

I. Mészáros utca:
1016 Budapest, Mészáros u. 10., 1. emelet, 3. ajtó. 
Kapucsengő: 3

XII. Böszörményi út:
1126 Budapest, Böszörményi út 3/d., földszint
Kapucsengő: 3

Megközelíthetőség

Kapcsolódó tünetek és kezelési módszerek
állandó rosszkedv
álmatlanság
alvászavar
autogén tréning
bipoláris affektív zavar
bipoláris depresszió
bipoláris zavar
családi konfliktusok
családi problémák
depresszió
dinamikus terápia
életközepi válság
életvezetési problémák
EMDR terápia
generalizált szorongás
hangulatingadozás
hangulatzavar
kiégés
kognitív viselkedésterápia
öngyűlölet
önismereti zavar
párkapcsolati konfliktusok
párkapcsolati problémák
pszichodinamikus terápia
relaxációa terápia
stressz
stresszkezelés
szeretetképtelenség
szorongás
válás utáni depresszió