A gyermekek fejlődése szempontjából az első néhány év kiemelkedő fontosságú – ezzel valószínűleg majdnem mindenki egyetért. Mégis, amikor valaki megkérdezi tőlem, hogy mivel foglalkozom, meglepődik a válaszon. Lehet egy csecsemővel, 1, 2, 3, 4 éves kisgyermekkel pszichológushoz menni? Mit tud egy pszichológus ilyen pici gyermekekkel kezdeni? Mi történik a szülő-csecsemő, vagy szülő-kisgyermek konzultáción?

Az első néhány év jelentősége

A kisgyermekek fejlődése minden területen hatalmas változásokon meg keresztül az első pár évben, gondoljunk csak a mozgásra, táplálkozásra, az alvásra, a kommunikációra, érzelem- és viselkedésszabályozásra. A sok változás következtében előfordulhatnak átmeneti nehézségek: ami egy ideig működött, már nem válik be. A szülőket is folyamatosan befolyásolják a környezetükben történtek. Munkájukkal, tágabb családdal, barátokkal történtek, veszteségek, stresszes időszakok közvetetten szintén hatással lehetnek a szülő-csecsemő/kisgyermek kapcsolat alakulására, és az intézménybe lépés (bölcsőde, óvoda kezdés) is erre az időszakra esik. A jól evő kisgyermek egyszer csak elkezd válogatni, visszautasítja az ételt. Nem akar elaludni, vagy éjszaka rendszeresen ébred és a visszaaltatás hosszadalmas és kimerítő, az édesanyát egy pillanapra nem hagyja magára, hirtelen mindennel ellenkezik, furcsa szokásokhoz kezd ragaszkodni, vagy bármi más módon megváltozik a viselkedése és ez nagyon aggasztja a szülőket, vagy megnehezíti a mindennapokat.

Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról

Hogyan zajlik le a konzultáció?

A szülő-csecsemő/kisgyermek konzultációs keret lehetőséget adhat az első pár évben megjelenő nehézségek csökkentésére, megoldására, a szülők szülői szerepükben való megerősítésére, a szülői kompetencia erősítésére, a szülő-kisgyermek kapcsolat alakítására. A konzultációkon a csecsemő/kisgyermek, az édesanya és sok esetben az édesapa is részt vesz. A kisgyermek számára ez nem vizsgálati, hanem egy játékos helyzet, ahol szabadon választhat mit és kivel szeretne játszani. Miközben a kisgyermek játszik, az édesanyával vagy a szülőkkel részletes beszélgetés zajlik a kisgyermek fejlődéséről, a nehézségekről, a családról, szülővé válásról. A beszélgetések során a nehézségek mellett nagyon fontos azokra a dolgokra, közös tevékenységekre is időt szánni, amik jól működnek, hiszen legtöbb esetben csak néhány problémás helyzet van. Természetesen a fókusz a nehézségeken van, ezt igyekszünk minél részletesebben és minél több oldalról körbejárni, az okokat feltárni. Sok szülőben felmerülhet a kérdés, főként nagyobb (3-4 éves) gyermekek esetén, hogy jó-e a kisgyermek jelenlétében beszélni a nehézségekről, ezért kérésre lehetőség van a szülőknek a kisgyermek nélkül is részt venni egy-egy alkalmon.

További vizsgálatokra, vagy terápiára is szükség lehet

Ami nem tartozik a szülő-csecsemő/kisgyermek konzultációs keretbe: Előfordulhat, hogy a szülők olyan mértékű pszichés terheltséggel érkeznek a szülői szerepbe, ami egyéni felnőtt terápiát, ellátást igényel (pl. traumák, pszichiátriai nehézségek), vagy párkapcsolati problémák állnak fenn. Szükséges lehet ezeken a háttérben meghúzódó nehézségeken más keretben foglalkozni. A kisgyermek oldaláról, amennyiben valamilyen organikus ok is felmerül a nehézség kialakulásában és fennmaradásában, előzetes szakorvosi kivizsgálásra vagy szakorvossal történő együttműködésre lehet szükség (gasztroenterológus, neurológus, fül- orr- gégészet, hallásvizsgálat stb.).

A szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció legtöbbször rövid, 2-10 alkalmas folyamat, heti kétheti találkozásokkal, és az sem ritka, hogy egy édesanya vagy szülőpár több, különböző életkorban, egymástól független panasszal is visszatér.

Időpontkérés itt.